« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
REKOM

Vincent Degert za regionalno povjerenstvo za utvrđivanje ratnih zločina

Ne smije se događati da oni koji su optuženi za ratne zločine u jednoj državi jednostavno pobjegnu u drugu državu u regiji, izjavio je Degert

Vincent Degert
Vincent Degert (Drago Sopta/Cropix)
Više o

Vincent Degert

,

ratni zločini

,

REKOM

Šef izaslanstva Europske komisije u Beogradu Vincent Degert poručio je u subotu u Novom Sadu da bi države bivše Jugoslavije trebale zaključiti bilateralne i multilateralne sporazume kako bi se istražili i riješili ratni zločini počinjeni tijekom devedesetih, prenijela je Radio televizija Vojvodine.

"Ne smije se događati da oni koji su optuženi za ratne zločine u jednoj državi jednostavno pobjegnu u drugu državu u regiji i tako izbjegnu pravdi", rekao je Degert na otvaranju Šestog regionalnog foruma o tranzicijskoj pravdi u Novom Sadu.

U tom kontekstu on je podržao inicijativu nevladinih organizacija iz regije koje se zalažu za formiranje Regionalne komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima" (REKOM), i dodao da je takvo povjerenstvo, kao izvansudska institucija, vrlo potrebna regiji u procesu suočavanja s prošlošću.

"Ta komisija spriječit će povijesni revizionizam i političku manipulaciju s prošlošću", ocijenio je Degert.

Potpredsjednica Vlade Vojvodine Ana Tomanova Makanova također je podržala inicijativu za osnivanje REKOM-a.

Tijekom dvodnevnog Foruma sudionici skupa će imati priliku čuti javna svjedočenja žrtava ratnih zločina iz Bosne i Hercegovine, kao i iskustva iz rada sličnih komisija iz Čilea i Perua.

Na Forumu u hotelu "Park" sudjeluje oko 300 predstavnika nevladinih organizacija i pojedinaca iz cijele regije bivše SFRJ.

Dvodnevni Forum u ime Koalicije za REKOM organizira Neovisno društvo novinara Vojvodine.

Koaliciju za REKOM čini više od 600 nevladinih organizacija i pojedinaca iz regije, a inicijativa je pokrenuta 2006. godine. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 17:20:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh