« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
DNK

Vikinzi nisu bili samo Skandinavci

Sekvenciranje DNK ostataka Vikinga pokazuje da možda nisu svi bili Skandinavci, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Nature

Bilo je tu svega...
Bilo je tu svega... (Arhiva)
Više o

Skandinavija

,

DNK

,

Vikinzi

Multinacionalni tim predvođen sveučilištima Cambridge i Copenhagen analizirali su 442 kostura Vikinga odnosno Normana pokopana širom Europe i Grenlanda i otkrili da "vikinški identitet nije bio ograničen samo na osobe skandinavskih gena".

Voditelj istraživanja Eske Willerslev kaže da analiza sugerira "značajni genski uvoz" u Skandinaviju iz južne Europe i Azije prije početka vikinškog razdoblja povezanog s godinom 793. i normanskim upadom u samostan u Lindisfarneu na britanskoj sjevernoj obali.

Tijekom iduća tri stoljeća "skandinavska dijaspora" uspostavila je trgovačke lokacije i gradove "od američkog kontinenta do azijskih stepa".

Na tom ogromnom području Vikinzi su "širili ideje, tehnologije, jezik, vjerovanja i vještine", kaže Soren Sindbaek, arheolog iz muzeja Moesgaard u Danskoj.

Vikinzi, koji su izvodili okrutne napade širom zapadne Europe i trgovali robljem na području današnje Rusije i Bliskog istoka, utemeljili su Dublin, irski glavni grad, dali svoje ime francuskoj Normandiji i krajem 9. stoljeća pomogli uspostavi Kijevske Rusi, ponekad smatrane prvom ruskom državom.

Takva su postignuća mogla izazvati divljenje i imitiranje iako je vikinška bezobzirnost utjerivala strah širom Europe.

Prema znanstvenicima kosturi u Škotskoj "pokopani s mačevima i drugim vikinškim obilježjima" ne pokazuju znakova "miješanja gena sa Skandinavcima" i to pokazuje "drukčiju stranu odnosa od vikinških pljački i pustošenja".

18.09.2020. 17:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.09.2020. 18:21
    bilo je i rusa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh