« Znanost
objavljeno prije 7 mjeseci i 2 dana
VRUĆE!

Sunce je ušlo u novi 25-godišnji ciklus

Znanstvanici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-godišnji ciklus i da će ući u razdoblje obilježeno većim brojem erupcija i pjega

Bit će više pjega...
Bit će više pjega... (Arhiva)
Više o

Sunce

,

ciklusi

Sunce je proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz razdoblja minimalne aktivnosti, priopćili su u utorak stručnjaci s njemačkog Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sustava (MPS).

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u prosincu prošle godine, rekli su znanstvenici.

Idući 25-godišnji ciklus vjerojatno će biti "jednako pitom" kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između studenog 2024. i ožujka 2026. godine.

"U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji", kazao je znanstvenik MPS-a Robert Cameron.

U najgorem slučaju Sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, primjerice kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.

Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih znanstvenici počeli promatrati. Proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje oceana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama.

To nije lako, jer "ponašanje naše zvijezde karakterizira neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti", priopćio je MPS.

17.09.2020. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh