« Film
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
DAN ŽENA

Vikend snažnih žena u Dokukinu KIC

Program otvaramo u petak, 6. ožujka u 19 sati uz biografski dokumentarac Vita Activa: Duh Hannah Arendt, o jednoj od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća

Vikend snažnih žena
Vikend snažnih žena (Dokukino KIC)
Više o

Dokukino KIC

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena od 6. do 8. ožujka u Dokukinu KIC predstavljamo program posvećen nagrađivanim dokumentaristicama. Filmovi iz programa raznovrsnih su tema i pristupa, a povezuje ih to što portretiraju položaj i iskustva žena koje se bune protiv prevladavajućeg društvenog poretka.

 Program otvaramo u petak, 6. ožujka u 19 sati uz biografski dokumentarac Vita Activa: Duh Hannah Arendt, o jednoj od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća, čija su razmišljanja o prirodi zla, položaju izbjeglica i opasnosti svih ideologija aktualnija nego ikada. Hannah Arendt je izazvala veliki skandal šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je pišući o nacistima iznijela svoj subverzivni koncept „banalnosti zla". Arendt je beskompromisno pisala o otvorenim ranama modernog doba, a redateljica Ada Ushpiz za svoj provokativan i pronicljiv portret velike filozofkinje osvojila je nagradu za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Santa Barbari. Nakon projekcije filma održat ćemo razgovor o životu i radu Hannah Arendt u kojem sudjeluju profesor Zoran Kurelić i profesorica Nadežda Čačinović, a moderator je doc. dr. sc. Goran Sunajko.

U nastavku programa donosimo dva dokumentarna portreta u čijem su fokusu odvažne i nepokolebljive junakinje - Kada dođu svinje srpske redateljice Biljane Tutorov i Zarobljena žena mađarske redateljice Bernadett Tuza-Ritter.

Kada dođu svinje intimistička je dokumentarna priča u kojoj se s puno humora govori o temama građanskog i političkog djelovanja te individualne borbe za društvene promjene. Redateljičina baka, Dragoslava Aleksić, ima četiri televizora, tri unuka, dvije najbolje prijateljice i muža s kojim se bori za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja a da se nije maknula iz svog stana u malom pograničnom gradu. Od kada je Tito umro, vadi članke iz novina i pravi svoj privatni arhiv, ilustrirajući tijek povijesti u regiji. Pritom i redovito nadgleda glasanje u 16. izbornoj jedinici Bačke Palanke. Pobjednik svakih novih izbora jest Aleksandar Vučić, glavni meštar tog začaranog kruga. ''Ova pištaljka smenila je Slobu'', kaže prijateljici. Tu istu pištaljku ona koristi na prosvjedima protiv Vučićeva medijskog terora. Film je imao hrvatsku premijeru na Subversive Film Festivalu a prikazan je na nizu prestižnih međunarodnih festivala na kojima je opetovano nagrađivan.

Zarobljena žena jedinstvena je i moćna priča o suvremenom ropstvu. Upoznajemo Marish koja već 10 godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Poput životinje, daju joj samo ostatke hrane i nema krevet. Marish dane provodi u strahu, no i dalje sanja o svom starom životu. Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i tijekom snimanja skuplja hrabrost i zajedno s redateljicom osmišljava plan bijega. Zarobljena žena bilježi Marishino herojsko putovanje u slobodu te iznosi jednu od odvažnijih istraživačkih priča posljednjih godina koja demonstrira da filmsko stvaranje itekako može utjecati na stvari. Film je imao hrvatsku premijeru na prošlogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu Movies that Matter, a bio je nominiran i za „Europskog Oscara" za najbolji dokumentarac.

Ulaznice po cijeni od 22 kune mogu se rezervirati na stranici Dokukina KIC, gdje se mogu pronaći i sve dodatne informacije.

06.03.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh