Znanost
ČUDNO...

Kako je voda došla na površinu Mjeseca?

objavljeno prije 12 godina

Do sada se mislilo da je Mjesec suha pustinja, no podaci dobiveni u zadnjih pet godina, uz laboratorijske nalaze uzoraka zemljišta natjeralo je znanstvenike na promjenu stava. Novo je… više »

USPJEH

Kapsula Dragon spojila se s ISS-om

objavljeno prije 12 godina

Kapsula Dragon s opskrbom za Međunarodnu svemirsku postaju uspješno se spojila s ISS-om koji ju je dohvatio robotiziranom rukom, kaže se u priopćenju NASA-e. Dragon je ulovljen par… više »

PRESTIŽ

Lefkowitzu i Kobilki Nobelova nagrada za kemiju

objavljeno prije 12 godina

Dva Amerikanca, Robert Lefkowitz i Brian Kobilka dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju zbog radova na proučavanju bjelančevina koje omogućavaju stanicama tijela odgovor na vanjske signale.… više »

BRAVO

Haroche i Wineland dobili Nobelovu nagradu za fiziku

objavljeno prije 12 godina

Nobelovu nagradu za fiziku podijelili su Francuz Serge Haroche i Amerikanac David Wineland za istraživanja u području kvantne optike. Haroche i Wineland utvrdili su preciznu kontrolu fotona,… više »

USPJEH

Falcon 9 lansiran s opskrbom za ISS

objavljeno prije 12 godina

NASA je ponovno u mogućnosti opskrbljivati Međunarodnu svemirsku postaju bez pomoći Rusa, jer je raketa Falcon 9 s kapsulom Dragon duga 48 metara, izgrađena od strane Space Exploration… više »

2012

Gurdon i Yamanaka dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

objavljeno prije 12 godina

Britanski biolog John B. Gurdon i japanski liječnik Shinyji Yamanaka podijelili su Nobelu nagradu za medicinu za 2012. godinu temeljem otkrića na matičnim stanicama, koja su, prema riječima… više »

FANTAZIJE

Kako će ljudi izgledati u sljedećem tisućljeću

objavljeno prije 12 godina

Futuristi nam predviđaju različita čuda koje će nam donijeti budućnost, a sad su se i antropolozi našli u dilemi kako će čovjek izgledati za tisuću godina. Nakon zaključka da ćemo već… više »

GODIŠNJICA

Google doodleom obilježio rođendan Nielsa Bohra

objavljeno prije 12 godina

Google je današnjim doodleom obilježio rođendan Nielsa Bohra, jednog od najznačajnijih znanstvenika u području atomske fizike.  Niels Bohr bio je danski fizičar koji se svojom… više »

SVEMIR

Australija ima najbrži radio teleskop na svijetu

objavljeno prije 12 godina

Najbrži radio teleskop na svijetu, australski ASKAP, predstavljen je u petak u zabačenom dijelu zapadne Australije. Sastoji se od 36 antena promjera 12 metara, a cijena izgradnje iznosila je… više »

UGROŽENA VRSTA

Australci prate kitove vojnom tehnologijom

objavljeno prije 12 godina

Da je vojnu tehnologiju moguće kvalitetno upotrijebiti za bolje svrhe, dokazali su australski znanstvenici. Oni su naime objavili da se koriste vojnom tehnologijom kako bi pratili plavetne… više »

ČUDNO...

Muški DNK ostaje u mozgu majke

objavljeno prije 12 godina

Povezanost majke i djece uvijek se definira kao neraskidiva veza, što je zapravo potvrdilo i novo istraživanje Sveučilišta Washington i centra za istraživanje raka Fred… više »

PLAN

NASA postavlja svemirsku stanicu na tamnu stranu Mjeseca?

objavljeno prije 12 godina

NASA se očito ohrabrila uspjesima na Marsu, pa su Bijeloj kući poslali plan za postavljanje prve stalne stanice s ljudskom posadom u geostacionarnu orbitu iznad Mjeseca, što bi bio… više »

NAPREDAK

Otkriveni geni koji određuju oblik lica

objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec

Potraga za jasnim znakovima budućeg izgleda u DNK prilično je daleko odmakla što se tiče boje očiju i kose, a sada je došla do ključnih pet gena koji određuju oblik lica s… više »

BIOTEHNOLOGIJA

Rusija i Južna Koreja klonirat će mamuta

objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec

Otkriće vidno živih jezgri stanica mamuta u Sibiru uzbudilo je ruske i južnokorejske znanstvenike koji su već na na licu mjesta u stanica završetaka tkiva mamuta prenosnim mikroskopom… više »

NEOBORIVI DOKAZI

Tamna energija je stvarna

objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec

Tamna energija, misteriozna svemirska sila za koju se vjeruje da je pogonsko gorivo širenja svemira stvarna je, zaključio je britansko-njemački tim astronoma. Nakon dvogodišnjeg… više »

skrolaj na vrh