« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ipak nije opasno

Objavljen popis nuspojava cjepiva protiv svinjske gripe

Dosadašnja iskustva pokazuju da su nuspojave rijetke i da uglavnom nisu opasne po život

(Corbis)
Više o

cijepljenje protiv gripe

,

svinjska gripa

,

nuspojave

Institut Paul-Ehrlich u Njemačkoj prikupio je i analizirao podatke o nuspojavama cjepiva protiv virusa H1N1 i zaključio da se neželjeni simptomi pojavljuju kod 197 od 1,5 milijuna osoba, piše Bild.

U Njemačkoj je u prva tri tjedna od pojavljivanja virusa milijun do milijun i pol ljudi primilo cjepivo, a kod 197 pacijenata između 10 mjeseci i 92 godine zabilježene su pritom 652 neželjene pojave.

Najčešći problemi odnosili su se na bolove i crvenilo na mjestu davanja injekcije te glavobolje, povišene tjelesne temperature, umora i bolova u mišićima. Ukupno 53 dojava o nuspojavama ocijenjeno je ozbiljnim, a zabilježena su i dva smrtna slučaja.

Među najozbiljnijim nuspojavama utvrđene su alergije/urtikarija (11 slučaja), neurološke smetnje (6 slučaja) i problemi sa srcem (3 slučaja).

Alergijske reakcije pogodile su podjednako žene i muškarce između 19 i 64 godine. U tri slučaja došlo je do padanja u nesvijest i problema s disanjem, tri osobe doživjele su anafilaktički šok, a navedeni simptomi su se pojavili najkasnije 40 minuta nakon cijepljenja.

Jedna osoba koja boluje od epilepsije dobila je epileptički napad odmah po primitku cjepiva. Neki pacijenti žalili su se na probleme s vidom i govorom, groznicu, otečenost vrata i utrnulost udova.  

Srčani problemi (angina pectoris i upale srčanog mišića) potpuno su prestali već nakon tri minute, a moguće je da su se pojavili neovisno o cjepivu.

Stručnjaci iz Instituta Paul-Ehrlich izvještaj su zaključili tvrdnjom da nema opravdanog razloga za sumnju u cjepivo protiv virusa H1N1. Prema svim dosad raspoloživim podacima nuspojave se javljaju vrlo rijetko i uglavnom nisu opasne.

19.11.2009. 09:17:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh