« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
o vjernosti

Zašto varamo u vezi?

Muškarcima je preljub u krvi. Moš' misliti.

(Corbis)
Više o

preljub

,

muško ženski odnosi

,

seksualni problemi

,

varanje

Do svake ozbiljne ljubavne avanture gotovo uvijek dovede svjesna odluka, dakle vaša vlastita volja.

Stoga je uvjerenje da se sve dogodilo nesretnim slučajem neistinito i u biti je laganje samom sebi. U novu vezu ste se vjerojatno upustili zbog toga jer vas vaša više posve ne zadovoljava i jer od preljuba očekujete ispunjenje neke neispunjene potrebe iz vaše partnerske ili bračne postelje.

Takve želje su veoma vjerojatne kod onih koji nisu imali baš mnogo seksualnih partnera i koji se u mladosti nisu dovoljno iživjeli i dali si oduška. Avanture koje uglavnom temelje samo na seksualnoj privlačnosti obično su kratke i zbog njih je šteta prekinuti osnovnu vezu.

Uzbuđenje ili, bolje rečeno, adrenalin koji prati varanje kod mnogih je muškaraca jedan od glavnih razloga za preljub. Sama ideja o nečem zabranjenom očito je zanimljivija od odnosa sa stalnom partnericom koji s vremenom postaje pomalo jednoličan.

Upravo zbog jednog samog, mnogo puta nepromišljenog ljubavnog izleta muškarac često uništi svoju dugogodišnju vezu jer mu partnerica ne može oprostiti tu pogrešku. Ponekad uspješna veza nije dovoljan izazov dok vas ljubavna pustolovina za svim rizicima koji je prate može učiniti veoma aktivnim.

Prevara vam može pokazati gdje puca seks između vas i partnerice što znači da bi vam mogla čak i koristiti - naravno, ako prebrodite krizu i zaboravite na nesuglasice.

Nažalost, postoji i rizik da ćete se radije odlučiti za ljubavnu avanturu - znači za lakšu varijantu - umjesto da pokušate riješiti seksualne poteškoće kod kuće. Tako se poteškoće s preljubom samo odgode za kasnije, umjesto da se pokušaju riješiti tamo gdje su i nastale.

Jedan od razloga za varanje je i želja za osjećajem da vas netko voli i da vas želi na nov način. To možemo nazvati i željom za zadovoljavanjem emotivnih potreba, što je u stvari još opasnije od puke seksualne radoznalosti jer može dovesti do zaljubljenosti i zaista prave emocionalne povezanosti.

Neki varaju i zato da bi ubrzali krizu u svom partnerskom odnosu, odnosno traže dodatan razlog da okončaju odnos. Naravno, to i nije baš najpametnije jer se ustvari treba boriti za glavnu vezu i varanje ne treba uzimati kao glavni razlog za okončanje odnosa s partnericom.

Pričekajte da se malo smiri prvi plamen i prva strast i tek onda pažljivo razmislite kamo vas vode osjećaji, a ne želja za seksom koja često zamagli trezveno razmišljanje i razum. Ponekad vam ljubavna avantura može vratiti izgubljeno samopouzdanje jer nova ljubavnica sigurno ne škrtari sa komplimentima.

Posebice je to tako ako vas je stalna partnerica počela shvaćati kao nešto što se razumije samo po sebi.

No, je li varanje u krvi? To je, naravno, tipičan i veoma klišeizirani muški izgovor kojem slijedi već klasična priča o lovcu i monogamiji koja je moguća samo u slučaju ako zaista sretne savršenu partnericu.

Mauirce Yaffe i Elizabeth Fenwick, autori knjige Sve o seksu, uvjereni su da na taj način sami sebe vučete za nos i lažete si te pokušavate opravdati svoj čin. Ako ste u prijašnjim vezama navikli na varanje, velika je vjerojatnost da će to i dalje ostati tako.

Ako se neprestano čuvate za svoju "ženu iz snova", onda se nemojte vezati trajno s nekom partnericom i radite što vam je drago.

Izvor: Intimatemedicine.com

02.11.2009. 20:55:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh