« Život
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
usred pustinje

Sirija skrivala 4.500 godina staru nekropolu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Sirija

,

arheološki pronalazak

,

Palmira

,

sirijska nekropola

Skupina talijanskih i sirijskih arheologa početkom jeseni izvijestila je o otkriću, usred sirijske pustinje, zapadno od Palmire, nekropole koju čini 30 netaknutih i izvrsno očuvanih grobnica koje datiraju iz III. tisućljeća prije nove ere, izvijestila je voditeljica arheološke ekipe Daniela Morandi Bonacossi po povratku u Italiju.

Zbog iznimno dobre očuvanosti grobnica ovo će arheološko otkriće pridonijeti saznanjima o jednoj od najstarijih civilizacija starog vijeka, smatra talijanska arheologinja, dodajući kako zajedno s kolegama i studentima sa Sveučilišta u Udinama i u suradnji sa Glavnom sirijskom upravom za starine koju vodu kolega Michel al-Maqdissi već dulje vrijeme radi na tom projektu u polupustinjskom području smještenom oko stotinjak kilometara od grada Palmire, na starom karavanskom putu koji je spajao Mezopotamiju s Mediteranom.

"Nekropola, koju tek trebamo podrobnije istražiti, svjedoči o ljudskoj nazočnosti na ovim prostorima još u brončano doba", rekla je Bonacossi. Interdisciplinarnu ekipu koja radi na projektu, uz povjesničare, čine stručnjaci za kartografiju, geofiziku, botaniku, zoologiju, palinologiju (nauku o polenu) itd. Cilj im je, među ostalim, otkriti kakve su se klimatske promjene dogodile u regiji smještenoj između Eufrata i Mediterana. (hina/metro-portal)

05.12.2008. 10:23:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh