« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POSTOJI LI GRANICA?

Nepoznati izvor energije odgovoran za sve brže širenje svemira

Svemir se širi sve brže i brže što još jednom dokazuje da je Einsteinova teorija relativnosti točna, navode astronomi koji su proučavali stotine tisuća galaksija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

svemir

,

širenje

,

crna tvar

,

crna energija

U jednoj od najvećih studija koja je upotrebljavala telskop Hubble, proučavano je 446,000 galaksija kako bi se uvidio način na koji se tvar distribuira kroz svemir i koliko se brzo širi. Otkriveno je da se svemir širi sve brže, kako što je i predviđeno u Einstenovoj teoriji relativnosti.

Znanstvenici navode kako je svemir načinjen od tri različite komponente: normalne tvari - u što spadaju fizički objekti poput planeta, crne tvari - nevidljive materije koja stvara gravitacijsku silu odgovornu za formiranje galaksija, te nepoznate energije koja se zove i ˝crna energija˝ - sile koja uzrokuje širenje svemira.

Einsteinova teorija kaže kako su svemir i vrijeme geometrijske strukture koje se mogu mijenjati ovisno o ponašanju materije unutar njih. Stoga dokaz da se svemir širi sve brže ukazuje da tvari svemira, poput ˝crne energije˝ utječu na njegovu struktru.

Ludovic Van Waerbeke s Odjela za fiziku i astronomiju pri Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj objašnjava: ˝Naši rezultati potvrđuju da postoji nepoznat izvor energije u svemiru koji uzrokuje njegovo sve brže i brže širenje.˝

Van Waerbeke osmislio je tehniku mjerenja nevidljive mreže crne tvari. Metoda je slična rentgenu tijela, a zove se tehnika gravitacijskih leća te astronomima omogućuje da vide kako crna tvar savija svijetlo iz udaljenih galaksija koje putuje prema Zemlji. Nakon toga mogu načiniti kartu struktura crne tvari koja čini 80 posto svemira.

26.03.2010. 14:07:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh