« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SIMULACIJA ORGANSKOG

Kompjuteri budućnosti imat će "osjetila"

Način na koji međusobno komuniciraju neuroni u ljudskom mozgu mogao bi inspirirati sljedeću generaciju kompjutera, navode istraživači

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

budućnost

,

kompjuter

,

neuroni

,

EU i Hrvatska

Znanstvenici razvijaju nove kompjutere koji oponašaju građu neurona i način na koji oni međusobno razmjenjuju informacije. Ovakav pristup dizajniranju računala mogao bi dovesti do velikog napretka njihove audio i vizualne upotrebljivosti.

To znači da bi kompjuteri u budućnosti mogli naučiti gledati ili slušati, a ne se samo oslanjati na senzore. Istraživači se nadaju kako će njihov rad pomoći i u razumijevanju funkcioniranja živćanih stanica.

>> Telepatski kompjuter može čitati vaše misli

Umjetne neuronske mreže postoje već više od 50 godina, ali njihovo funkcioniranje nije blisko radu pravih neurona. "Želimo naučiti koristiti biologiju za izradu kompjutera budućnosti. Mozak je mnogo kompleksniji od neuronskih mreža koje smo radili do sada", izjavio je doktor Thomas Wennekers sa Sveučilišta Plymouth.

On je dodao kako bi kompjuterske komponente, zahvaljujući ovom istraživanju, mogle postati inteligentnije i steći kognitivne sposobnosti, poput pamćenja i odlučivanja. Tim doktora Wennekersa radi uglavnom sa softverskim simulacijama, ali ekipa profesora Stevea Furbera iz Manchestera koristi inspiraciju od neurona za proizvodnju novog hardvera.

Cilj njihovog projekta "Spinnaker" jest izrada kompjutera koji je optimiziran za funkcioniranje po uzoru na biološke procese. Krajnji cilj, prema riječima profesora Furbera, jest proizvodnja sustava koji kontrolira milijardu neuorona na procesorima tipa ARM.

25.07.2010. 13:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh