« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SIGURNOST PRIVATNIH PODATAKA

Gdje završavaju naše sms poruke?

Za razliku od BlackBerryja, ostali proizvođači smartphonea poput Applea i HTC-a, osiguravanje podataka ostavljaju pružateljima telekomunikacijskih usluga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

mobiteli

,

telekomunikacijske kompanije

,

iPhone

,

SMS poruke

,

zaštita podataka

To često znači da se podaci skladište "u oblaku" - mreži centara koji osiguravaju i procesuiraju informacije iz cijelog svijeta. To naravno ne znači da informacije nisu osigurane. Na svojoj stranici Apple promovira zaštitno kodiranje podataka na svojim mobitelima, te listu drugih zaštitnih usluga - od mogućnosti da se izbrišu podaci s mobitela koji dospije u krive ruke pa do rada unutar internih privatnih mreža.

Googleov OS Android, za mobitele poput HTC Evo i Droid Incredible, ostavlja prostora za manipulaciju. No aplikacije poput DroidSecurity, s preko 2,5 milijuna korisnika, specijalizirane su za zaštitu "u oblaku".

>> Sumnjate da vam je netko "kopao" po mobitelu? Više ne morate brinuti

Znači li to da npr. vladine službe ne mogu doći do naših podataka? Nažalost mogu. U većini slučajeva, vlada će tražiti podatke od pružatelja telekomunikacijskih usluga, a ne od kompanije koja je proizvela mobitel. Stoga bez obzira imate li iPhone 4 ili starinski mobitel veličline cigle, vladine službe bi teoretski mogle dobiti pristup. U SAD-u takav postupak zahtjeva sudsko odobrenje, no zakoni u drugim državama variraju.

Što još prijeti sigurnosti podataka? Stručnjaci kažu - nikad ne reci nikad. No kad su u pitanju zaštitne baze podataka, tvrde kako postoje male šanse da dođe do krađe informacija. "Ako niste u član vladine tajne službe, i nemate pristup infrastrukturi telekomunikacijske kompanije, teško da možete pristupiti podacima kojima se služe korisnici", objašnjava Dror Shalev, tehnički direktor za DroidSecurity.

Navodi kako korisnici smartphonea imaju veći rizik od fizičkih napada, tj. fizičke krađe mobitela i podataka u njima, pa i od neopreznog korištenja web tražilica i klikanja nesigurnih stranica preko kojih se mogu dobiti virusi. "Što se mobitela tiče, većina sigurnosnih rizika jednaka je onome što smo vidjeli na kompjuterima", dodaje Doris Yang, stručnjak za sigurnost iz kompanije Symantec. "Dosta toga ovisi i o pažnji samih vlasnika, no uvijek se može primjeniti generalno pravilo - ne šaljite okolo privatne podatke."

08.08.2010. 12:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh