« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TAJNI ŽIVOT

Biljke mogu misliti i pamtiti

Biljke su sposobne "pamtiti" i "reagirati" na informacije sadržane u svijetlu, navode znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

biljke

,

memorija

,

svjetlo

,

reakcija

Biljke prenose informacije o intenzitetu i kvaliteti svjetla od lista do lista na vrlo sličan način na koji to radi ljudski živćani sustav. Te elektro-kemijske signale prenose stanice koje u biljci imaju ulogu živaca.

Tijekom eksperimenta, znanstvenici su pokazali kako svijetlo koje je usmjereno na samo jedan list potiče cijelu biljku na reakciju. Reakcija, u obliku kemijskog procesa u listu, nastavila se i u mraku. Ovo pokazuje da biljka pamti informaciju sadržanu u svijetlu.

>> Kućne biljke mogu vam spasiti život

"Svijetlo smo usmjerili samo na donji dio biljke, a promatrali smo promjene u gornjem", objašnjava profesor Stanislaw Karpinski s Varšavskog sveučilišta. "Promjene su se nastavile događati kada više nije bilo izvora svijetla, a to je bilo potpuno iznenađenje." Ono što je bilo još čudnije, dodaje profesor Krapinski, jest da se reakcija biljke mijenjala ovisno o boji svijetla. "Došlo je do karakterističnih promjena kada je svijetlo bilo crveno, plavo ili bijelo."

Pretpostavlja da biljke mogu koristiti informacije sadržane u svjetlu kako bi stimulirale kemijske procese koji ih štite. Naime, tim znanstvenika proučavao je efekt različitih boja svjetla na imunitet biljke prema bolestima. "Kada smo usmjerili svjetlo na biljku u trajanju od jedan sat, te je nakon toga inficirali s virusom ili bakterijama, uspješno se obranila. No kada smo je inficirali bez izvora svjetla, nije uspjela postaviti obranu. To znači da biljka ima specifičnu memoriju koja gradi njezin imunitet protiv patogena, i može se prilagođavati ovisno o tipu svijetla tijekom izmjene godišnjih doba", navodi Krapinski.

Profesorica i botaničarka Christine Foyer sa Sveučilišta Leeds dodaje: "Biljke moraju preživjeti razne oblike stresa, poput suše ili hladnoće te nastaviti rasti. To zahtjeva pravilnu procjenu situacije i prikladnu reakciju, što je također oblik inteligencije."

15.07.2010. 22:56:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh