« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MORAL U SVIJETU LUKSUZA

Jesu li vaši dijamanti krvavi?

Kad vam trgovci ponude dijamante po iznimno niskoj cijeni malo tko će im uspjeti odoljeti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Indija

,

dijamanti

,

DR Kongo

,

Sierra Leone

,

proces kimberley

Krvavi dijamanti su poznati kao dijamanti konflikata. Oni se prodaju jeftinije nego što zaista vrijede kako bi se financirale razne terorističke skupine i pobunjenici u Africi. Zemlje najteže pogođene ovim fenomenom su Sierra Leone, Angola, Liberija i Demokratska Republika Kongo.

Kako bi što bolje kontrolirale kretanje ovih dijamanata, 54 svjetske zemlje su još 2003. prihvatile UN-ovu inicijativu znanu još i kao Proces Kimberley preko kojega se prati uvoz neobrađenih dijamanata i preko kojeg se dokazuje da dijamanti ne dolaze iz navedenih zemalja. Najbolji način da se provjeri odakle dolazi dijamant je testiranje. Dijamanti iz različitih rudnika imaju drugačiji kemijski sastav, no, problem je u tome što je testiranje iznimno skupo.

„Testiranje dijamanata je vrlo skup proces. Vrlo je teško provjeriti svaki dijamant. Stoga trgovci dijamantima često izbjegavaju testiranje", kaže Vuishal Gupta, jedan od trgovaca iz Mumbaija u Indiji, zemlji koja je inače najveći svjetski prerađivač dijamanata.

Ipak, stručnjaci se slažu da kupci mogu uvelike utjecati na zbivanja jednostavno zahtijevajući od trgovaca da im daju na uvid detalje o dijamantima koje žele kupiti. Gupta kaže da nabavlja dijamante od ljudi koje zna i kojima može vjerovati: „To je jednostavno način na koji radimo. Nemoguće bi bilo testirati sve i jedan dijamant."

Ova je problematika sjajno opisana u filmu Krvavi dijamant u kojem glumi Leonardo DiCaprio; priča prikazuje pobunjenike kako prisiljavaju ljude na rad u rudnicima dijamanata, a djecu mobiliziraju u svoje redove.

No, malo toga se od tada promijenilo. Razlog je jednostavan - kad trgovci ponude dijamante po iznimno niskoj cijeni malo je vjerojatno da će tomu netko odoljeti.

21.01.2010. 15:54:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh