« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
opća uzbuna

130 mrtvih u tsunamiju na obali Samoe

Potres iz 2004. bio je najmanje 10 puta jači i sto puta ubojitiji od jučerašnjeg koji je gutao turistička naselja prepuna australskih i novozelandskih turista

(Corbis)
Više o

tsunami

,

potresi

,

potres Pacifik

,

oluja nad Pacifikom

Snažan potres u podmorju Tihog oceana izazvao je ogromne tsunami valove koji su u utorak poharali obale otočja Samoa i Američka Samoa, rušeći sela i povlačeći za sobom kuće, automobile i ljude. Voda koja se brzo povlačila, nosila je sa sobom ljude koji su ostali u blizini obale, dok se većina stanovnika povukla na više terene odmah nakon potresa i satima čekala da prođe opasnost. Potres, magnitude između 8.0 i 8.3 stupnjeva po Richteru, imao je epicentar na oko 30 km ispod ocenskog dna, 190 kilometara od Američke Samoe, poluautonomnog teritorija SAD-a s oko 65,000 stanovnika, navodi CNN.

Prekid u opskrbi strujom i komunikacijama otežava lokalnim dužnosnicima utvrđivanje šteta i broja žrtava. Američke TV postaje izvijestile su da je poginulo najmanje 130 osoba, stotine su ozlijeđene, a dio ih se vodi kao nestalo.

Pacifički centar za upozoravanje na tsunami objavio je opću uzbunu za područje od Američke Samoe do Novog Zelanda. Otočje Tonga pogodili su valovi visine 4,5 metra. Nakon prolaska tsunamije uzbuna je opozvana. Iako se radilo o snažnom potresu i tsunamiju, oni nisu bili ni približni snazi indonezijskog tsunamija iz 2004., koji je usmrtio više od 150,000 ljudi diljem Azije dan nakon Božića 2004., izjavio je za AP stručnjak za tsunamije Brian Atwater, iz Američkog geološkog institiuta u Seattleu.

Potres iz 2004. bio je najmanje 10 puta jači, te drugačijega tipa, od onoga koji je u utorak zabilježen u pomorju otočja Samoa, rekao je Atwater, dodajući kako je razlika i u tome što je u Indoneziji bio ugrožen daleko veći broj stanovnika.

Izjave očevidaca koje prenose novozelandski portali stravični su. Valovi su bili visoki šest metara, a navodi se kako je nekoliko žena s djecom u naručju progutalo more. Turistička naselja i sela na Samoi doslovce su zbrisana s obale. Strahuje se da je među poginulima velik broj australskih i novozelandskih turista kojima je Samoa popularno odredište, piše Reuters.

Otočje Samoa arhipelag je u srednjem dijelu južnoga Pacifika, u polinezijskoj regiji. Sastoji se od 13 otoka i dvije političke cjeline. Država Samoa (nekada Zapadna Samoa) površine je tri tisuće četvornih kilometara i ima oko 220 tisuća stanovnika. Američka Samoa je poluautonoman teritorij u okviru SAD-a, površine 200 četvornih kilometara i 65 tisuća stanovnika. Američki predsjednik Barack Obama je nakon tsunamija za Američku Samou proglasio izvanredno stanje, a upozorenje za tsunami za cijelo otočje još nije povučen. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 09:12:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh