« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DOBROVOLJNI ODLAZAK?

Prva skupina protjeranih bugarskih Roma stigla u Sofiju

Francuska vlada pruža financijsku pomoć od 300 eura za odrasle i po 100 eura za djecu koji pristanu dragovoljno napustiti zemlju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Bugarska

,

Francuska

,

Romi

,

protjerivanje

Prva skupina od 13 bugarskih Roma protjeranih iz Francuske stigla je u petak navečer u Sofiju, rekla je glasnogovornica bugarskog ministarstva vanjskih poslova Vesela Černeva. Ona je naglasila da je riječ o dragovoljnom povratku, a ne o izručenju.

Francuska vlada pruža financijsku pomoć od 300 eura za odrasle i po 100 eura za djecu koji pristanu dragovoljno napustiti zemlju. Povratak bugarskih Roma u zrakoplovu Air Francea nije bio ranije najavljen. U rujnu se očekuje dolazak još 28 bugarskih Roma, prema istim izvorima.

>> Švedska zabrinuta za romsku populaciju u Europi

>> Francuzi uklonili preko 40 romskih naselja

Francuska vlada donijela je niz strogih mjera prema Romima, ilegalnim imigrantima u Francuskoj, a od četvrtka je oko 210 osoba izručeno u Rumunjsku. Državljani Bugarske i Rumunjske, koje su članice Europske unije, nemaju pravo boravka duljeg od tri mjeseca na francuskom teritoriju, osim ako imaju radnu dozvolu ili ako studiraju. (hina/metro-portal)

21.08.2010. 09:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh