« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MORSKI UBOJICA

Mala Australka preživjela ubod morske ose, jedne od najotrovnijih životinja

VIDEO - 10-godišnja Rachael Shardlow čudom je preživjela, a liječnici se nadaju kako bi sada mogli naći protuotrov

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Youtube)
Više o

meduza

,

Nothing

,

BBC štrajk

,

akcija Ordinacija

,

ginekolozi

Hrabra 10-godišnja Australka Rachael Shardlow zadivila je cijeli medicinski svijet preživjevši ubod morske ose - vrste meduze koja se smatra jednom najotrovnijih životnja na svijetu. Žrtve ove životinje ubojice često padnu u šok i utope se ili umru od zatajenja srca.

Iako je morska osa manja od nokta, ima dugačka vijugava ticala i poznata je po nevjerojatno bolnim ubodima. No, hrabra djevojčica uspjela je preživjeti, iako protuotrov još uvijek ne postoji.

Jedno od najopasnijih morskih stvorenja pliva u morima Australije, a malu Rachel morska osa je ubola dok je plivala plivala u rijeci Calliope u blizini grada Gladstonea. Na obalu ju je izvukao njezin 13-godišnji brat kojemu je Rachel rekla da ne može vidjeti ni disati. Ubrzo nakon toga se onesvijestila na pola sata, ali sada se uspješno oporavlja.

Šest je mjeseci provela u bolnici, a njezin otac danas kaže kako je dobrog zdravlja. Liječnici proučavaju ovaj slučaj nadajući se kako bi mogli naći protuotrov za ubod ove opasne životinje.

''Kada sam prvi put vidio slike ozljeda pomislio sam: nemoguće da je ova djevojčica preživjela. Strašno! Toliko uboda morske ose na nečijem tijelu obično znači da je ta osoba završila u mrtvačnici'', izjavio je profesor zoologije Jamie Seymour sa sveučilišta James Cook za ABC News.

28.04.2010. 13:58:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh