« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BLIZU SUNCA

Japan po prvi put lansira svemirsku letjelicu na solarni pogon

POGLEDAJTE VIDEO - Ikaros će svemirom ploviti na ultra tanka solarna jedra

(sail-world.com)
Više o

Sunčev sustav

,

marin čolak

,

remont

,

clubbing fotke

,

napor

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) objavila je da je i Japan spreman za istraživanje svemira. Tako će Ikaros, svemirska letjelica na solarni pogon 18. svibnja krenuti na putovanje kroz sunčev sustav, i to pomoću solarnih čestica koje odskaču od njegovih ogromnih, ultra tankih jedara.

Japanci, poznati po svojoj vrhunskoj i sofisticiranoj tehnologiji, i ovaj put imaju nešto novo. Tako će Ikaros biti prva svemirska letjelica koja će ploviti svemirom na takva solarna jedra koja će moći potpuno istražiti sunčev sustav, pod pretpostavkom da bude dovoljno blizu sunca kako bi mogla uhvatiti povjetarac s česticama.

Savitljiva krila Ikarosa su tanja od ljudske kose i opremljena solarnim ćelijama koje će generirati pogon letjelice, a kontrolori će na zemlji njima upravljati. Naravno, u sve je uložen golem novac - JAXA je već uložila 16 milijuna dolara, a nema garancije da će projekt uspjeti.

Ali ambicije Japanaca tu ne staju - JAXA planira spustiti i robot na površinu mjeseca do 2015., a u sljedećih deset godina Japan planira potrošiti najmanje dvije milijarde dolara na istraživanje svemira.

Ime Ikaros inače nosi i grčki mitološki lik koji je letio preblizu sunca, pa se nadamo da njegovog japanskog imenjaka neće zadesiti ista sudbina.

29.04.2010. 08:20:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh