« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SULUDI ZAKONI

Iranka kojoj prijeti kamenovanje priznala preljub na televiziji

Sakineh Mohammadi Ashtiani osuđena je na smrt kamenovanjem, a za iransku državnu televiziju priznala je preljub i govorila o ubojstvu svojeg supruga

ashtiani preljub iran
ashtiani preljub iran (YouTube)
Više o

preljub

,

kamenovanje

,

kašnjenje p

Iranka osuđena na smrt kamenovanjem priznala je preljub i za državnu televiziju govorila o ubojstvu svojeg supruga, javile su agencije. U intervjuu objavljenom u srijedu navečer, Sakineh Mohammadi Ashtiani kritizirala je svojeg odvjetnika jer je dao velik publicitet njezinu slučaju i ocijenila da je time nanesena sramota njezinoj obitelji.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Međunarodni odbor protiv kamenovanja, emisiju je ocijenio "otrovnom propagandom". Ashtiani je ranije opovrgavala optužbe za preljub.

Brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amroim u srijedu je poručio Teheranu kako bi bilo dobro iskoristiti prigodu i pokazati humanost te omogućiti Iranki da ode u Brazil koji joj je ponudio politički azil, prenosi agencija AFP. Brazilski veleposlanik službeno je uručio iranskim vlastima ponudu, no još nije poznat odgovor Teherana, dodaje AFP.

>> Smrtnu kaznu još uvijek imaju brojne svjetske zemlje

Identitet žene koja je dala intervju nije moguće provjeriti jer joj je lice bilo gotovo prekriveno maramom. Ashtiani je opisala kako je počela vezu s muževim rođakom koji joj je predložio da ubiju njezina supruga i objasnila da je isprva mislila kako se rođak "šali".

"Poslije sam doznala da je ubijanje njegova profesija. Ubio je mojeg supruga strujnim udarom", rekla je Ashtiani dok je tužitelj u emisiji ustvrdio da je Ashtiani suprugu dala anestetik te ga je, kada se "onesvijestio, pravi ubojica ubio strujom".

Nije poznato je li rođak uhićen.

Ashtiani (43), majka dvoje djece, već je dobila 99 udaraca bičem zbog nezakonite veze s dvojicom muškaraca. Kamenovanje je odgođeno dok sud ponovno ne razmotri presudu, no još uvijek bi moglo biti provedeno. Osuđena je 2006. godine. (hina/metro-portal)

12.08.2010. 14:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh