« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VELIKA POTPORA

BiH planira do kraja 2010. predati molbu za status kandidata za EU

Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju do kraja 2010. godine predati molbu za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

BiH

,

članstvo u EU

,

molba

"Imamo veliku potporu u EU za ovaj korak. Ako se politika EU definira kako se očekuje, stvorit će se pretpostavke da do kraja godine predamo aplikaciju za kandidatski status", kazao je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, kako ga u četvrtak citira sarajevsko "Oslobođenje".

On je podsjetio kako EU upravo definira svoju novu politiku prema zapadnom Balkanu koja bi, među ostalim, trebala rezultirati i uvođenjem dužnosti posebnog predstavnika Unije za tu regiju. Ta nova politika EU prema zapadnom Balkanu trebala bi, po Alkalajevim očekivanjima, biti definirana najkasnije u listopadu.

Ako se doista uspostavi dužnost posebnog predstavnika EU za zapadni Balkan, ojačala bi i uloga predstavništva Unije u BiH. To praktično znači kako bi sadašnji Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) nastavio djelovati na ispunjavanju već definiranih reformskih ciljeva u BiH poput rješavanja pitanja statusa državne imovine dok bi predstavništvo EU pomagalo napredak na putu k članstvu u Uniji.

"BiH bi sve obveze koje ima trebala rješiti do službenog poziva za kandidatski status", objasnio je Alkalaj i podsjetio kako je potrebno najmanje godinu i pol od trenutka podnošenja molbe kako bi takav zahtjev bio i odobren.

BiH trenutačno s EU ima potpisan tek Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojega su do sada ratificirale 24 članice EU, a Alkalaj očekuje brzu ratifikaciju i u parlamentima država koje to još nisu učinile. (hina/metro-portal)

12.08.2010. 10:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh