« Sport
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
novo i zabavno

Ultimate frizbi osvaja Zagreb

Sport za kojim je poludio cijeli svijet, stigao je i u Hrvatsku - pridružite se

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Juho Sarkila)
Više o

Flying disc klub Zagreb

,

ultimate frizbi

,

frizbi u Zagrebu

,

Chicks with disks

,

rekreativni sport u zagrebu

Flying disc klub Zagreb jedini je ultimate frizbi klub u Hrvatskoj. Riječ je o sportu koji posljednjih godina uživa sve veću popularnost diljem svijeta, potječe iz SAD-a i jedan je od najbrže rastućih sportova u Europi.

Suprotno uvjerenju mnogih, ultimate frizbi nije spor i statičan sport u kojem se grupa ljudi dodaje letećim diskom na livadi ili plaži, već iznimno brz i atraktivan natjecateljski sport.

Na terenu većem od rukometnog igraju dvije momčadi sa po pet ili sedam igrača, a cilj igre je postići gol, odnosno uhvatiti frizbi u gol zoni suparnika. Podloga može biti trava, pijesak ili parket.

Pravila igre izvedena su iz košarke, ragbija i američkog nogometa, ali na terenu nema sudaca nego igrači sve probleme rješavaju u fair-play i sportskom duhu.

FDK Zagreb organizirao je već dva međunarodna turnira u Hrvatskoj, redovito se i sam natječe na turnirima u regiji, a pored co-ed (mješane) momčadi ima i čistu žensku ekipu "Chicks With Disks".

Klub tri puta tjedno održava treninge na koje su pozvani svi željni rekreacije i dobre zabave, a termini i lokacije se mogu pronaći na www.frizbi.hr

Prije dva tjedna, FDK Zagreb je ugostio trenera američke reprezentacije u ultimate frizbiju, Grega "Scoopsa" Connellyja, koji je vodio dvodnevni kamp za igrače i trenere iz Slovenije, Austrije, Češke i Hrvatske. .

Najbolji „frizbijaši" tako su dobili priliku da od vrsnog trenera koji je ove godine američku momčad doveo do zlatne medalje na svjetskim igrama u Tajvanu nauče sve što ih zanima o ultimate frizbiju.

"Scoops" je o statusu ultimatea u svijetu rekao: "Igra je vrlo brza, zahtjeva fizičku kondiciju zbog mnogo trčanja, ali je i vrlo zabavna. Pravila igre koja postoje, trener i struktura  čine sport legitimnim. U SAD-u je već jako popularan, a u Europi se razvija i vidljiv je veliki pomak igrača."

U SAD-u trenutno postoji oko 1000 klupskih timova. Veći klubovi se natječu i mnogo putuju kako bi prisustvovali na nacionalnim natjecanjima dok se manji klubovi natječu uglavnom na lokalnoj razini.

Također postoji i oko 800 sveučilišnih timova od kojih su neki ozbiljniji, dok se ostali natječu samo na sveučilišnoj razini. Oko 30 - 40% igrača igra i za sveučilište i za klub i ta je brojka u stalnom porastu jer sport počinju trenirati sve mlađi i mlađi igrači..

Veliki intervju sa Scoopsom, kao i dodatne informacije o zagrebačkom frizbi klubu dostupne su na blogu http://ultimativni.blog.hr/

24.09.2009. 18:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Apartmani
    23.01.2010. 11:59
    nisam znao da to postoji ko pravi natjecateljski sport. ne čini mi se bas zanimljivo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh