« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
MEDIJI IZ DEŽELE

Slovenci su nakon ispadanja s prvenstva žalosni, ali i ponosni

Iako se Slovenija nije uspjela plasirati u osminu finala SP-a u Južnoj Africi, domaća javnost i mediji puni su hvale za izabranike Matjaža Keka

Slovenija SP JAR
Slovenija SP JAR (Getty Images)
Više o

Svjetsko nogometno prvenstvo

,

SP Južnoafrička Republika

,

SP Južna Afrika

,

sp nogomet 2010

,

intimnost

,

upotreba rumenila

Slovenija slavi uspješan nastup svojih nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, iako se nisu plasirali u osminu finala. Slovenski mediji pišu o "žalosti, ali i ponosu" koja je preplavila slovenske gradove nakon što je SAD golom u sudačkoj nadoknadi izbacio Sloveniju.

Ljubljansko "Delo" tako piše da su Slovenci ostali bez tako željenog ostanka u Južnoj Africi, ali da je njihova bilanca s jednim porazom, jednom pobjedom i jednim neodlučenim ishodom u skupini ipak pozitivna, pa će u subotu u Ljubljani nogometaše ipak dočekati veliko mnoštvo navijača.

>> Engleska i SAD u osmini finala, Slovenci idu kući

Iako je poraz od Engleske bilo realno očekivati, slovenski su nogometaši djelovali borbeno i odlučno, pa su Englezi do zadnjeg trenutka strahovali od mogućeg gola koji bi ih poslao kući, a ono što je uslijedilo u zadnjoj minuti susreta SAD - Alžir "prava je sportska tragedija".

Mediji prenose izjave slovenskih nogometnih stručnjaka koji hvale sve veći napredak slovenskih nogometaša, njihov momčadski duh i borbenost, te posebno taktiku koju im je pripremio izbornik Matjaž Kek koji će unatoč neuspjehu vjerojatno ostati na svom položaju.

Izbornik Kek je suzdržan u prvim izjavama, no tvrdi da bi bilo "idiotski" da se Slovenija odrekne igračkog potencijala i atmosfere koju je on stvorio, te da je potrebno usavršiti stvari za kvalifikacije za Europsko prvenstvo u kojima će se Slovenija natjecati, između ostalih, s Italijom i Srbijom.

Slovenski nogometni treneri koji su komentirali slovenske utakmice u Južnoj Africi puni su pohvala, a razloge za konačni neuspjeh vide i u "prekratkoj klupi", te pomanjkanju iskustva s velikih natjecanja i iz velikih liga, što Kek naziva i "nedostatkom kilometraže".

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi kako nikada na ulicama slovenskih gradova nije viđeno toliko slovenskih zastava, što nije prestalo niti nakon što je "poljubac Fortune" u daljnji krug poslao američke nogometaše.

Još prije deset-petnaest godina nitko u Sloveniji nije predviđao da će nogomet postati nacionalni sport broj jedan, što se dogodilo najprije s generacijom nogometaša koju su vodili Srečko Katanec i Zlatko Zahovič, te s ovom u kojoj su uz izbornika Keka glavne violine Valter Birsa, Milivoje Novakovič i vratar Samir Handanovič.

Slučaj Handanoviča, koji po mišljenjima slovenskih stručnjaka postaje jedan od najboljih svjetskih vratara, govori i o napretku slovenskog nogometa zadnjih godina jer su igrači Katančeve ekipe igrali uglavnom u domaćoj konkurenciji ili u slabijim klubovima susjednih zemalja.

Slovenski mediji ističu ponovo izjave domaćih političara o ogromnoj mobilizacijskoj i promotivnoj ulozi nogometa u današnjem svijetu, a to naravno koristi i državi. Nikad se ranije nije moglo pomisliti da će predsjednik države otići na jedno svjetsko prvenstvo kako bi pratio igrače u prvoj fazi natjecanja kako je to ovom prilikom učinio predsjednik Tuerk.

Slovencima u nogometu preostaje još i da prekinu jednu neugodnu tradiciju, a to je da po prvi put pobijede jednu reprezentaciju s prostora bivše Jugoslavije, što se do sada nikad nije dogodilo niti u službenoj niti u prijateljskoj utakmici. Prilika za to nudi se već u kvalifikacijama za EURO, no Slovenija se u Južnoj Africi već nacrtala na svjetskoj nogometnoj mapi, navode slovenski mediji. (hina/metro-portal)

24.06.2010. 14:20:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh