« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
TOČNO/NETOČNO

Izbjegnite pogreške zbog kojih vam koža izgleda starije

Mislite da kreme ne djeluju? Mislite da je sunce opasno samo ljeti? Mislite da su svi jeftini proizvodi za njegu kože loši? Razmislite bolje

Izbjegnite pogreške zbog kojih vam koža izgleda starije
Izbjegnite pogreške zbog kojih vam koža izgleda starije (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

koža

,

briga

Ono što mislite da znate ili ne znate o svojoj koži može biti odgovorno za gubitak njenog mladenačkog izgleda i zdravlja. Najgore što možete pomisliti je to da kad dođe do određenih negativnih promjena na njoj više se ništa ne može učiniti. To jednostavno nije točno. Postoji nekoliko jednostavnih rješenja da se stanje popravi ili barem ublaži. Bore, mrlje, obješenost, sve su to pojave koje dolaze s godinama, ali i kao posljedica lošeg tretiranja kože. Međutim, ako s budete pridržavali nekoliko osnovnih pravila, održat ćete kožu lijepom i mlađom što je dulje moguće. Pritom je važno da znate razlikovati mitove od činjenica.

>> Pet stvari koje vaša koža treba svaki dan

Koža bi se nakon pranja trebala zategnuti. Netočno! Ako vam se koža ne osjeća svježe i meko nakon pranja, onda vjerojatno koristite vrlo jako sredstvo za pranje lica ili sapun. Svakodnevno umivanje i pranje lica uklanja bakterije i ostatke šminke, masnoće i mrtve stanice. Međutim, ako je sredstvo prejako ili ako pretjerujete prilikom pranja lica, to često može dovesti do osipa, pojačati vidljivost bora; osim toga, moguće su i upale jer tijelo počinje lučiti više prirodnih masnoća potrebnih koži koje ste uklonili pranjem. Neka proizvodi koje koristite za pranje lica budu kremastiji s hidratantnim sastojcima poput glicerina ili pak sa sastojcima poput natrija, dinatrijeva kokoil glutamata ili kokamidopropil PG-dimonium klorid fosfata (CPG) koji se dobivaju iz kokosova ulja. Oni čiste prljavštinu, ali ne nauštrb prirodne vlažnosti kože njenih masnoća.

Proizvodi iz drogerija nisu dobri. Netočno! Bez obzira gdje se prodavali, svi proizvodi protiv starenja kože sadrže identične sastojke - retinoide, alfa hidroksid kiseline, peptide i antioksidante (poput vitamina C). Kako biste najisplativije potrošili svoj novac, potražite pakovanja i ambalažu koji su dizajnirani da održe svježinu i učinkovitost proizvoda koji su u njima. Potražite, na primjer, kremu ili sapun u boci na pumpicu bez tlaka. Tako u njih neće ulaziti ni zrak ni vaši prsti. Ili zatamnjenu ambalažu koja blokira sunčeve zrake da dođu do sadržaja.

Sredstva protiv starenja kože je čine još lošijom. Netočno! Klasične kreme protiv starenja kože neće vašu kožu učiniti ništa lošijom od lasera ili kemijskim peelinga. Određeni sastojci u njima, poput retinoida koji ubrzavaju oporavak stanica kože i nastanak kolagena, mogu biti pomalo iritirajući da zbog njih odustanete od krema. Ali nemojte!

>> Nahranite kožu lica maskama iz kućne radinosti

Ako vam je koža preosjetljiva, postoji nekoliko trikova za vas: ako prvi put koristite ove jake kreme, važno je da kožu pripremite za to. Koristite zeleni čaj tijekom dva tjedna prije nanošenja kreme jer je on pun antioksidanata. Neka krema bude blaža smanji udjelom retinoida. Ako i dalje iritira, morate ojačati kožu - stavite kremu svaku drugu večer na lice i neka stoji pet minuta. Zatim operite lice. To radite sve dok ne osjetite da je koža postala tolerantnija. Onda počnite s cjelonoćnim tretmanima.

Nakon 40. godine krema za sunčanje nema učinka. Netočno! Do tog dobnog praga vaša je koža iskusila sunce samo pola svojega vijeka. Zato ne uklanjajte kreme za sunčanje. Još je dug period pred vama u kojem se morate boriti protiv starenja kože uzrokovanog suncem. Zaštitite kožu svaki dan. Neka se oporavlja od djelovanja sunca. Vjerovali ili ne, najveća oštećenja na koži uzrokovana suncem ne dobivaju se tijekom prženja na plaži - najgore je takozvano kumulativno djelovanje UV zraka (kad izađete iz kuće i odletite do dućana ili odete u šetnju. Tada kožu obično uopće ne štitimo kremama. Osim toga, UV zrake potiču djelovanje slobodnih radikala koji štete koži. Bilo ljeto, bila zima, koži je krema protiv sunca uvijek dobrodošla.

Ako proizvod ne djeluje odmah, treba tražiti dalje. Netočno! Važno je da budete revni u korištenju istih proizvoda i istih tretmana kako biste otkrili što vašoj koži zaista odgovara. Najbolje je držati se jednog režima najmanje osam tjedana prije nego odlučite promijeniti proizvode. I imajte na umu da je svačija koža priča za sebe i da neće kod svakoga reagirati identično na isti proizvod. Kod većine ljudi sastojci djeluju do određene razine koja je za svakog pojedinca posebna.

16.10.2011. 11:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh