« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KLOVIĆEVI DVORI

Otvorena izložba Jozo Kljaković - Retrospektiva (1889.-1969.)

Izložena su ulja na platnu, crteži, skice i ilustracije za knjige s raznim temama, a pogledati se mogu do 24. siječnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Galerija Klovićevi dvori

,

Jozo Kljaković - Retrospektiva (1889.-1969.)

,

Jozo Kljaković

Izložba "Jozo Kljaković - Retrospektiva (1889.-1969.)", prva retrospektiva toga nekad slavnog, a danas zaboravljenoga hrvatskog slikara, otvorena je večeras u Galeriji Klovićevih dvora.

Priređena u povodu Kljakovićeve 120. obljetnice rođenja i 40. godišnjice smrti, izložba donosi više od stotinu djela njegova opusa, koji je u nas desetljećima bio prešućivan i zanemarivan.

Izložena su ulja na platnu, crteži, skice i ilustracije za knjige s mnogim temama, od mediteranskih (težaci, kupači i ribari) do sakralnih i onih iz romansirane hrvatske prošlosti. Projekcijama i fotografijama prikazani su njegovi ciklusi freski iz sakralnih objekata te mozaici.

Zbog mnogih nesretnih, ponajviše povijesnih okolnosti, Kljaković je dugo izbivao iz Hrvatske i do danas je ostao nepoznat na domaćoj likovnoj sceni, rekla je ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin. Novim vrednovanjem prikupljenih sakralnih i profanih djela redefinira se Kljakovićevo mjesto u hrvatskoj povijesti umjetnosti i prvi put pokazuju dosezi njegova stvaralaštva, dodala je.

Po riječima autorice koncepcije izložbe Petre Senjanović, ta je izložba prigoda za vraćanje duga umjetniku, poznatog po freskama u crkvi sv. Marka u Zagrebu, u crkvi Biskupije kod Knina i drugdje, te po mozaicima na Papinskome hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu.

Otvorivši izložbu u ime ministra kulture, državna tajnica Nina Obuljen ocijenila je retrospektivu pionirskim pothvatom kojim je počelo sustavno prikupljanje Kljakovićevih djela i koji ga je posmrtno izvukao iz gotovo potpunog mraka.

Jozo Kljaković (Solin, 1889. - Zagreb, 1969.) studirao je u Pragu, Rimu, Ženevi i Parizu. U doba NDH bio je uhićen zajedno s Ivanom Meštrovićem, nakon čega 1943. emigrira u Rim te Buenos Aires. Nakon Drugoga svjetskog rata ne želi se vratiti u Jugoslaviju, a to čini tek 1968. Vraća se u Zagreb, gdje godinu dana poslije umire. Svoju kuću na Rokovu perivoju darovao je Zagrebu, a u njoj je danas "Memorijalna zbirka Kljaković".

Kljakovićev opus raspršen je po inozemstvu i Hrvatskoj, a djela za izložbu, koja će biti otvorena do 24. siječnja iduće godine, prikupljena su iz raznih institucija, arhiva i privatnih zbirki. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 23:35:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh