« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AUTOR MONSTRUM

Njemačka 2015. objavljuje novo izdanje "Mein Kampfa" Adolfa Hitlera

Knjiga sa čijih se stranica može iščitati neviđena mržnja prema Židovima ponovo će biti dostupna njemačkim čitateljima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Židovi

,

Adolf Hitler

,

Drugi svjetski rat

,

Mein Kampf

„Mein Kampf", autobiografija jednog od najvećih zločinaca u povijesti čovječanstva Adolfa Hitlera, po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, točnije 2015., bit će izdana u Njemačkoj. Kako piše britanski Telegraph, te će godine prestati ustavna zabrana širenja retorike nacističkih vođa. U Njemačkoj se još uvijek može zaraditi novčana ili zatvorska kazna zbog objave knjiga i tekstova nacističkih autora.

Dakle, 70 godina nakon smrti najvećeg naciste Hitlera, zabrana više neće važiti. Izdavač „Mein Kampfa" bit će minhenski Institut za suvremenu povijest (IfZ), a osim originalnih zapisa u knjizi će se naći i komentari i zabilješke renomiranih povjesničara. Institut se nada da će knjiga postati udžbenik u školama i na fakultetima.

I njemački Židovi su podržali izdanje knjige. Razlog je jednostavan i logičan - smatraju da će se na taj način onemogućiti profitiranje neonacista od izdanja koje oni prodaju. Tijekom svoje vladavine, Hitler je postao milijunaš upravo od tantijema koje je dobivao od prodaje knjige. Sama knjiga je u to doba bila prodavanija od Biblije.

Inače, autobiografiju je Hitler napisao u zatvoru u kojem je proveo pet godina nakon što je podbacio u pokušaju da izvede državni udar 1924. U njoj se gotovo na svakoj stranici može iščitati mržnja prema židovskoj populaciji koja će postati njegovim glavnim plijenom malo više od desetljeća kasnije. O popularnosti djela dovoljno govori podatak da je u nacističkoj Njemačkoj prodano više od 12 milijuna primjeraka.

04.02.2010. 21:25:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh