« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UMJETNO BRDO

Koja je svrha tajanstvenog Silbury Hilla?

Iako brežuljak podsjeća na grobnicu, nisu pronađeni nikakvi ljudski ostaci, svrha je i dalje obavijena velom tajne

Silbury Hill
Silbury Hill (Shutterstock)
Više o

Bosanska piramida Sunca

,

Stonehenge

,

misterija piramida

,

horoskop dnevni

Silbury Hill je najveće umjetno brdo napravljeno ljudskom rukom u Velikoj Britaniji. Visoko je 40 metara, zauzima područje od oko 248.000 prostornih metara i staro je oko 4600-4700 godina. Nalazi se u blizini Aveburyja, u pokrajini Wiltshire u južnoj Engleskoj, arheološkog nalazišta poznatog po kamenim blokovima sličnim Stonehengeu.

Postoji najmanje šest teorija koje pokušavaju razjasniti svrhu postojanja Silbury Hilla, a prava istina još uvijek je obavijena velom tajne. Brežuljak se zapravo sastoji od tri dijela. Prvi brežuljak promjera 36 metara čini treset, laki spužvasti materijal, koji je prekriven zemljom i šljunkom. Kako su u slojevima treseta pronađeni mravi, pretpostavlja se da je brežuljak rađen u srpnju ili kolovozu.

>>Kakve tajne krije bosanska piramida sunca?

Drugi sloj čini kreda koja je udvostručila veličinu Silbury Hilla, a najsloženiji je treći sloj kojim je po brežuljku oblikovan spiralni put od podnožja do vrha. Naime, postavljanje trećeg sloja zahtijevalo je oko šest milijuna sati ljudskog rada i dobro planiranje čime je promjer brežuljka povećan na današnjih 167 metara.

Iako brežuljak podsjeća na grobnicu, nisu pronađeni nikakvi ljudski ostaci pa se pretpostavlja da nikada nije ni korišten za pokop. Zajedno s Aveburyjem i Stonehengeom Silbury Hill tvori, tzv. magični trokut Velike Britanije. Zagovornici geomantije, sposobnosti opažanja suptilnih energijskih stanja, zbivanja oko nas i djelovanje na njih u skladu s prirodom, tvrde da se brežuljak nalazi u povoljnoj energetskoj zoni te da njegova svrha proizlazi iz njega samoga. Također, 'magični trokut' je putem vibracija i prijenosa zvuka mogao služiti za komunikaciju, što je ujedno i jedna od teorija o postojanju piramida. 

S druge strane, postoji mogućnost da je brežuljak podignut u znak štovanja keltske božice žetve. Naime, početak gradnje poklapa se s mjesecom keltskog Lugnasadha koji označava početak žetvene sezone. Navodno je na vrhu brda svojedobno postojala i kamena građevina koja je služila za obranu od neprijatelja, a moguće je i da je 'magični trokut' služio kao neka vrsta zemljovida i snalaženja u prostoru. Arheološka istraživanja se nastavljaju, ali zapravo i dalje tapkamo u mraku. 

>>Kako je izgrađena Keopsova piramida

15.09.2010. 10:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh