« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina
MRAK I KAOS

Sunce se budi, na pragu smo nove ere

VIDEO - Nalazimo na pragu nove ere u kojoj ćemo strepiti od vremenske prognoze u svemiru

Sunce se budi, na pragu smo nove ere
Sunce se budi, na pragu smo nove ere (Shutterstock)
Više o

Sunce

,

smak svijeta

,

Zemlja

,

sateliti

,

solarne oluje

Scenarij iz najgorih noćnih mora mogao bi postati stvarnost - GPS, mobiteli, TV, radio i računala prestaju raditi, svijet ostaje bez struje, a Zemlja tone u mraku i potpunom kaosu. Ne radi se, međutim, o još jednom filmu o smaku svijeta već o posljedicama koje ćemo svi osjetiti kada ojačaju solarne oluje, tvrdi NASA.

"Sunce se budi iz dugog sna. U sljedećih nekoliko godina računamo sa znatno snažnijim solarnim aktivnostima. Sunce prolazi kroz razdoblja intenzivne magnetske aktivnosti koju sa Zemlje vidimo u obliku pjega, a ti ciklusi sasvim sigurno utječu na heliosferu. Istovremeno ovisimo o tehnologijama 21. stoljeća koje su vrlo osjetljive na solarne oluje", objašnjava Richard Fisher, voditelj Odjela za heliofiziku u NASA-i.

Posljedice i kako ih izbjeći

Malo jača solarna oluja mogla bi tako prouzročiti 20 puta teže posljedice od onih koje je je SAD pretrpio nakon uragana Katrina koji je 2005. ubio 1500 osoba i prouzročio štetu od 81 milijardi dolara.

Znanstvenici ističu da bi se potencijalna šteta mogla spriječiti ukoliko bi se solarne oluje mogle točno predvidjeti, jer bi se sateliti mogli prebaciti u tzv. sigurnosni modus kojim bi se izbjeglo razaranje od prevelikog napona.

"Svemirska meteorologija se još nalazi u dječjim cipelama, ali postoji određeni napredak. Ključna će biti suradnja između pojedinih agencija. Na primjer, heliofizički podaci NASA-e omogućuju nam pristup najnovijim podacima o kretanjima na Suncu, koje možemo uspoređivati  s podacima naših satelita koji su više koncentrirani na Zemlju"; tvrdi voditelj NOAA Thomas Bogdan.

Bogdan vjeruje da se nalazimo na pragu nove ere u kojoj će vremenska prognoza u svemiru za naše svakodnevne živote biti podjednako važna kao vremenska prognoza na Zemlji.

08.06.2010. 10:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh