« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Kolijevka civilizacije

Prethistorijska Europa prakticirala je kanibalizam?

Arheolozi su pronašli dokaze masovnog kanibalizma na 7000 godina starom groblju u jugozapadnoj Njemačkoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

neolitik

,

kanibalizam

,

groblje

Autori tvrde kako njihovo otkriće pruža dokaze o kanibalizmu u ranom neolitičkom periodu. Oko 500 ljudskih ostataka pronađenih blizu sela Herxheim, upućuje na to da su bili žrtve kanibalizma. Ostaci uključuju i djecu pa čak i nerođene bebe.

Lokacija je prvi put otkrivena 1996., a zatim ponovo istraživana u periodu između 2005. i 2008. Vođa tima, profesor Bruno Boulestin sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj, izjavio je za BBC kako su njegovi kolege pronašli dokaze namjernog rezanja i lomljenja kostiju, što upućuje na kanibalizam.

No, Boulestin navodi kako je teško dokazati da su ti ostaci kasnije kuhani. Neki znanstvenici pak odbacuju teoriju o kanibalizmu, sugerirajući da je uklanjanje mesa s kostiju dio pogrebnog rituala. Boulestin dodaje da su ostaci namjerno sakaćeni te da postoje dokazi kako su mnogi od njih konzumirani.

Rani Neolitik bio je period kada se stočarstvo raširilo središnjom Europom, a znanstvenici vjeruju kako je kanibalizam u Europi bio iznimka, vjerojatno tijekom perioda gladi i oskudice.

07.12.2009. 17:14:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh