« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
JE LI MOGUĆE?

Stiglo je vrijeme za novi Feral

POGLEDAJTE VIDEO - Tjednik Novosti je nezavisni spoj nacionalne i racionalne manjine za koji pišu najugledniji hrvatski i srpski novinari i književnici

(Infopunkt/snv.hr)
Više o

Milorad Pupovac

,

Novosti

,

Srpsko narodno vijeće

,

Rade Dragojević

,

Viktor Ivančić

,

novi Feral

Tjednik 'Novosti', koji izdaje Srpsko narodno vijeće, od idućeg mjeseca pojavit će se na kioscima u Hrvatskoj. Inače, Novosti izlaze već 10 godina na 32 stranice na latinici i ćirilici.

'Novosti' su novine opće informativnog karaktera, koje prate i kritički pišu o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatskoj. Prioritetne teme su povratak izbjeglica, reintegracija srpske manjine (poštivanje / dopune zakona, povratak imovine i stambeno zbrinjavanje, žrtve i ratni zločini, pozicioniranje u javnosti, participacija), razvoj regija pogođenih ratom.

Jednim dijelom, tjednik prati aktualne političke i kulturne događaje u susjednim zemljama, u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Sloveniji. Dio novina posvećen je procesu kulturne i privredne razmjene između postjugoslavenskih zemalja, kao i općenito pitanjima demokratizacije, razvoja civilnog društva i vladavine prava.

Predsjednik SNV-a i izdavač lista Milorad Pupovac smatra da su dozrele političke okolnosti u Hrvatskoj za ovakav tjednik.

"Ovo je spoj između nacionalne i racionalne manjine“, rekao je Pupovac.

Glavni urednik Rade Dragojević rekao je da su 'Novosti' jedini nezavisni tjednik.

"Nezavisni smo od velikih oglašivača, jer sumnjamo da ćemo ih dobiti. Država nas ne procesuira i ne vrši pritisak na nas, nezavisni smo velikih, magnatskih novinskih kuća koji imaju svoju logiku kapitala koju mi na sreću, ne moramo slijediti“, tvrdi Dragojević.

Viktor Ivančić ocijenio je da sloboda medija u Hrvatskoj nije veća nego što je bila prije, "sad je samo okićena demokratskim epitetima.“

"Ako će 'Novosti' biti prostor gdje će se moći slobodno izražavati kritički duh novinara, onda bi se moglo govoriti o Novostima kao novom Feralu", rekao je Ivančić.

S obzirom da tjednik izlazi jednim dijelom na ćiriličnom pismu, okupljene je zanimalo hoće li to utjecati na nakladu i čitanost lista.

"Ćirilica je neka vrsta izazova za širu javnost, to ima simboličku a ne komunikacijsku dimenziju. Istina da će neku s nelagodom uzimati novine u ruke. Ali mnogim Srbima će biti nelagodno uzeti novine u kojima piše Viktor Ivančić i koje su dijelom na ćirilici. To je paradoksalno“, rekao je Milorad Pupovac.

Za 'Novosti' pišu neki od najuglednijih hrvatskih i srpskih novinara i književnika:
Viktor Ivančić, Marinko Čulić, Vladimir Arsenijević, Boris Rašeta, Igor Lasić, Tanja Tagirov, Jovan Hovan, Srećko Pulig, Igor Mandić, Boris Buden, Bojan Munjin, Dubravko Jagatić… Glavni i odgovorni urednik je Rade Dragojević, izvršna urednica Andrea Radak, te urednik Petar Glodić. (Infopunkt/metro-portal)

17.11.2009. 14:21:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh