« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ŠTO JE TU ČUDNO

Pregovori s MOL-om: Šuker glasao za izvješće koje nije vidio

Ivan Šuker bio je član Povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora, a nikad nije bio ni na jednoj sjednici te za sve krivi Damira Polančeca

Ivan Šuker
Ivan Šuker (Dragan Matić/Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

INA

,

Ivan Šuker

,

MOL

,

Dragica Zgrebec

,

Gordan Maras

,

privatizacija Ine

Potpredsjednik vlade i predsjednik Nadzornog odbora Ine Ivan Šuker izjavio je danas na sjednici saborskog istražnog povjerenstva da je vlada izmjene dioničarskog ugovora s MOL-om prihvatila na temelju prezentacije po kojoj se Ugovor mora izmijeniti ako udio jednog od vlasnika padne ispod 50 posto.

Ugovor o međusobnim odnosima dioničara izmijenjen je u siječnju 2009. Broj članova Nadzornog odbora Ine tada je povećan sa sedam na devet, pri čemu je MOL-u pripalo pet mjesta, Vladi tri i predstavnicima radnika jedno, s tim da predsjednika NO-a određuje Vlada, dok Uprava Ine ima šest članova, od kojih tri predstavljaju Vladu i tri MOL, a MOL predlaže predsjednika Uprave.

>> Ivo Josipović: Sanader ignorira Sabor i zakonodavnu vlast

Saborska oporba uvjerena je da je time MOL dobio upravljačka prava većinskog vlasnika iako nije stekao većinski udjel u Ini pa su Šukera pitali zašto je vlada pristala na takvu izmjenu. Šuker je izvijestio da je pregovore o izmjenama dioničarskog ugovora vodio tadašnji potpredsjednik vlade Damir Polančec.

Iako je formalno bio član Povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora, Šuker tvrdi da nije bio ni na jednoj sjednici tog povjerenstva, nije znao reći ni je li se ono uopće sastajalo, a ustvrdio je da izvješće povjerenstva o pregovorima s MOL-om, za kojega je glasovao na sjednici vlade, nije ni pročitao.

Na pitanje Gordana Marasa (SDP) je li prije odlučivanja na vladi o izmjenama dioničarskog ugovora bio upoznat sa zaključcima tog povjerenstva, Šuker je odgovorio niječno. "Ne, bile su dvije-tri sjednice vlade na kojima je potpredsjednik Polančec izvijestio vladu o tijeku pregovora", rekao je.

Upitan je li tada smatrao da su nužne izmjene dioničarskog ugovora, Šuker je ustvrdio je da u prvotnom dioničkom ugovoru iz 2003. stoji da se promjeni ugovora mora pristupiti kad jedan od vlasnika padne ispod 50 posto vlasništva, no kad je predsjednica istražnog povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP) pročitala dijelove prvotnog ugovora po kojima se izmjenama pristupa tek kad udio nekog od vlasnika spadne ispod 25 posto, odgovorio je, "Vladi je prezentirano ovo s 50 posto i ja bih tu stao. Ne želim svjedočiti o nečemu u čemu nisam sudjelovao".

Na upit Zlatka Koračevića (HNS) može li se konstatirati da su se ključne odluke u vladi oko Ine donosile kada on nije bio na čelu Nadzornog odbora i na prijedlog povjerenstva u čijem radu nije sudjelovao, Šuker je odgovorio: "Tako je". Potvrdno je odgovorio i na Koračevićev upit je li mu poznato da je vladin savjetnik u procesu izmjene ugovora s MOL-om bio odvjetnik Zoran Marković, jedan od direktora tvrtke Fima Ami kojega se dovodi u vezu s aferom u Podravki, no predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec nije dozvolila pitanja koja se tiču sudskih procesa koji su u tijeku.

>> Ljubo Jurčić: Inom su upravljale interesne skupine

Šuker tumači da je prvotni dioničarski ugovor bio nepovoljan za Hrvatsku, jer je utvrdio takva prava MOL-u da više nitko nema interesa kupiti Ininu dionicu. "Upravljačka prava prodana su 2003.", poručio je, uvjeren da je tim ugovorom MOL postao zajedničar, a ne strateški partner. "Hrvatska je, nažalost, bila strateški partner sama sebi", ocijenio je.

Šuker tvrdi da je prvotnim ugovorom MOL dobio ključne pozicije u Ininoj Upravi te da se bez odobrenja mađarske strane nije moglo odlučivati o financiranju, nabavi i investicijama.

Odbacio je Marasovo tumačenje da Nadzorni odbor Ine pod njegovim vodstvom (2004.-2008.) nije ispoštovao investicijske projekte predviđene Srednjoročnim planom razvoja Ine, koji je bio dio ugovora kojim je MOL stekao 25 posto Ininih dionica.

"To je neistina. Da su postojali operativni planovi, ne vidim razloga zašto bi ih Nadzorni odbor ponovno donosio 2005.", rekao je Šuker, te dodao da je, koliko mu je poznato, "tu bilo i određenih sukoba tko će biti projektant, a tko izvođač".

Istaknuo je da je modernizacija riječke rafinerije pri kraju, da za mjesec - dva očekuje "neko otvorenje", a da se napredak u Sisku može vidjeti na licu mjesta. Kao dokaz razvoja Ine naveo je i činjenicu da se cijena dionice od 2003. utrostručila.

Šuker je odbacio Marasovo tumačenje da je Hrvatska preuzela plinski biznis od Ine, ističući da je takva odredba iz ugovora prolongirana do kraja ove godine, "jer to nije interes Hrvatske". Napomenuo je da je vlada samo kupila skladište plina Okoli, čija je prošlogodišnja dobit, rekao je, pokrila već 15 posto uloženog.

Sjednica je nastavljena svjedočenjem Damira Polančeca. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 14:21:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh