« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
JASNE UPUTE

Polančec: Vrh HDZ-a odobrio sve u vezi pregovora s MOL-om

VIDEO - Polančec kaže da se sada nitko ne sjeća da je na čelu stola sjedio Sanader, a do njega redom Kosor, Šeks, Šuker, Kalmeta...

Damir Polančec
Damir Polančec (Dragan Matić/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Damir Polančec

,

INA

,

Ivan Šuker

,

MOL

,

privatizacija Ine

Damir Polančec, bivši potpredsjednik vlade, a trenutno stanar Remetinca, izjavio je pred saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine da je cijeli proces pregovora oko izmjene dioničarskog ugovora s MOL-om vodio u konzultacijama s članovima vlade i Predsjedništva HDZ-a.

"To je bio način rada i u nekim drugim slučajevima koji se samo meni stavljaju na teret", kazao je Polančec koji je u Sabor došao u pratnji odvjetnika Ante Nobila.

Polančec je naglasio da u pregovorima s MOL-om nikada nije iskakao iz pregovaračkog okvira koji su mu zacrtani na sastancima u vladi i na sjednicama Predsjedništva HDZ-a kojima su nazočili svi ministri u vladi, a jednu takvu, na kojoj je održao prezentaciju o Ini, opisao je gotovo u detalje.

"Suočen s tim da se mnogi ne sjećaju, na čelu stola sjedio je Sanader, s desna je bila Jadranka Kosor, pa Šeks, Jarnjak, Šuker i tim smjerom, a s lijeve strane Bebić, Hebrang, Biškupić, pa Kalmeta. Njih se sjećam da su bili na prezentaciji i mogli su raspravljati o tijeku pregovora. Svaki put sam od njih dobivao jasan okvir za nastavak pregovora i iz njega nikada nisam iskakao", poručio je.

Izvijestio je i da su u konačni tekst izmjena ugovora ušli gotovo svi prijedlozi koje su dali članovi vlade, među kojima je izdvojio ministra financija Ivana Šukera i ministricu zaštite okoliša Marinu Matulović Dropulić.

"Iz svega ovoga jasan je odgovor jesam li bio jedini pregovarač", poručio je Polančec članovima Povjerenstva, te istaknuo da su svi dokumenti koje je koristio u pregovorima štitili nacionalni interes i bili u cilju razvoja Ine.

Polančec se osvrnuo i na jutrošnju Šukerovu izjavu da nikada nije nazočio radu povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora, istaknuvši da Šuker, u 4,5 godina njegovog (Polančecovog) mandata u vladi, nikada nije nazočio ni jednoj vladinoj koordinaciji za gospodarstvo kojom je on (Polančec) predsjedavao . "To govori o odnosu prema meni", kazao je.

Naglasio je i da se u sklopu pregovora između vlade i MOL-a više puta sastao s bivšim predsjednikom države Stjepanom Mesićem i tadašnjim predsjednikom Uprave Ine Tomislavom Dragičevićem.

Upečatljivim mu je, rekao je, ostao detalj s jednog druženja kad mu je Dragičević na stol stavio kuvertu u kojoj je bila Inina kartica za neograničeno točenje goriva, koju je, kaže, odbio, iako mu je Dragičević rekao da takvu karticu ima i koristi većina članova Nadzornog odbora Ine.

Polančec i dalje svjedoči pred članovima istražnog povjerenstva. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 14:50:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh