« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
IZNENAĐENI UČENICI:

Obrazovanje bi trebalo biti posljednje na kojem se štedi

Nismo ekonomisti, ali ukidanjem besplatnih udžbenika i prijevoza nanesen težak udarac roditeljima školaraca, kažu učenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandro Lendler/CROPIX)
Više o

štednja

,

učenici

,

besplatne bilježnice

,

Ministarstvo obrazovanja

,

Nacionalno vijeće učenika

,

besplatan prijevoz

,

ukidanje besplatnih udžbenika

Nacionalno vijeće učenika RH danas je priopćilo da je, kao najviše predstavničko tijelo učenika osnovnih i srednjih škola te savjetodavno tijelo Ministarstva obrazovanja, iznenađeno što se već u prvom paketu proračunskih ušteda ukida projekt besplatnih udžbenika i prijevoza za srednjoškolce.

U Nacionalnom vijeću učenika ističu da su svjesni pogođenosti Hrvatske recesijom, ali i iznenađeni da se već u prvom paketu ušteda ukidaju besplatni udžbenici, projekt za koji kažu da je jedan od ambicioznijih i socijalno pravednijih u zadnjih dvadesetak godina, tim više što se s druge strane najavljuje besplatno studiranje.

"Naš je zajednički stav da bi obrazovanje - kao jedno od temeljnih ljudskih prava i vrednota na kojemu počiva društvo - zaista trebalo biti posljednje na kojemu se štedi", stoji u priopćenju. "Nismo ekonomisti, ali smo mišljenja da je ostavljanjem učenika bez udžbenika i besplatnog prijevoza već sada, prije rujna, zadan veliki udarac roditeljima, pogotovo onima koji školuju više djece", dodaju i upozoravaju da će dio učenika osmih razreda slabijeg imovinskog statusa biti obeshrabren pri upisu u srednje škole i tako ostati bez kvalifikacije.

Učenici naglašavaju da se, želi li Hrvatska uistinu postati društvo znanja, mora biti spremna na izdvajanje za obrazovanje i u vremenima teške gospodarske krize, "jer se tako ulaže u vlastitu budućnost".

"Ovom odlukom poslana je poruka hrvatskim učenicima: obrazovanje i izobrazba su prvi jedino kada se štedi", kažu u Nacionalnom vijeću učenika.

Izvor: Hina

16.07.2009. 15:47:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh