« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
TKO TU KOGA?

Kosor: Sindikatima smo najavili da povlačimo ZOR

Premijerka Kosor konačno je potvrdila da prijedlog izmjena ZOR-a ne ide u proceduru jer, kako kaže, vlada ništa ne želi lomiti preko koljena

Jadranka Kosor ZOR izmjene
Jadranka Kosor ZOR izmjene (Danijel Tuškan/Cropix)
Više o

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

izmjene ZOR-a

,

novčanica

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da je Zakon o radu povučen iz saborske rasprave, ali da se to nije dogodilo naglo te da su o namjeri povlačenja ZOR-a ranije bili izvješćeni sindikati.

"Zakon je povučen na temelju pisma koje je upućeno predsjedniku Hrvatskoga sabora jer je stav vlade da bi uvrštenje u saborski dnevni red u ovome trenutku bilo kontraproduktivno", rekla je Kosor. "Ne želimo ništa provoditi na silu i lomiti preko koljena", izjavila je dodajući da na tragu te odluke vlade očekuje nastavak razgovora sa sindikatima o tome što u ZOR-u treba promijeniti. Smatra da je neodrživo da su još na snazi neki istekli kolektivni ugovori.

Govoreći o potpisima za referendum Kosor je ustvrdila da je vlada poduprla referendum osiguranjem 170 milijuna kuna u rebalansu proračuna za njegovo održavanje za što je, podsjetila je, glasovala vladajuća koalicija, a oporba ne. Istaknula je da je, po nalogu Hrvatskoga sabora, vlada bila dužna provjeriti potpise što je i učinila.

"Vjerujem da nitko ne očekuje da se vlada boji govoriti o činjenicama ni da se bilo koji građanin boji činjenica vezanih uz potpise", rekla je premijerka.

Napomenula je da je izvješće o tome upućeno mjerodavnom saborskom odboru, a kakvu će odluku donijeti taj odbor, kao i Hrvatski sabor potom, stvar je njihove rasprave. Istaknula je da je utvrđeno da su popisu za referendum i osobe koje više nisu žive, kao i jasno vidljivi dokazi da su potpisi na dijelu lista sakupljani u nekim političkim strankama.

Odgovarajući na pitanje pokazuje li ovime vlada strah od građana, kako to tvrdi oporba, predsjednica vlade ocijenila je da oporba samo traži da vlada ode, a ne iznosi ni jedan prijedlog kako smanjiti rashode proračuna kad je to potrebno. Ustvrdila je da se "SDP nije usudio glasovati za prijedlog vlade da se zamrznu rashodi proračuna u iduće dvije godine, a tu se mjerila hrabrost".

Na pitanje je li predsjednik Sabora Luka Bebić "preduhitrio" vladu informacijom o povlačenju ZOR-a, Kosor je rekla da je trebalo pričekati da vlada iznese odluku, ali nije željela odgovoriti na pitanje o mogućim sankcijama za Bebića. (hina/metro-portal)

04.09.2010. 16:15:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh