« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POZITIVNI TREND

Josipović i Tadić razgovarali s izbjeglima iz Hrvatske

Sastanku s dvojicom predsjednika nazočile su obitelji izbjegle iz Knina, Siska, Donjeg Lapca, Lipika i Petrinje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Aleksandar Dimitrijević/CROPIX)

Vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene mirovine i kovalidacija radnog staža među najvećim su problemima u povratku Srba izbjeglih iz Hrvatske, poručili su članovi njihovih obitelji hrvatskom i srbijanskom predsjedniku Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću u ponedjeljak u Beogradu.

>> Moramo težiti pomirenju u regiji

>> Josipović u prvom službenom posjetu Srbiji

Sastanku s dvojicom predsjednika nazočile su obitelji izbjegle iz Knina, Siska, Donjeg Lapca, Lipika i Petrinje. Osim već spomenutih, kao ostale probleme s kojima se suočavaju u procesu povratka naveli su stambeno zbrinjavanje, nemogućnost otkupa dobivenih stanova, probleme s dobivanjem državljanstva te ekonomsku održivost povratka, navodi se u priopćenju ureda srbijanskog predsjednika.

Neposredno prije susreta dvojice predsjednika s predstavnicima povratničkih obitelji, u nastavku procesa vraćanja kulturnih dobara, predsjedniku Josipoviću kolega Tadić predao je ikonu Bogorodice, otuđenu iz crkve svetog Dimitrija u Dalju. Josipović je to ocijenio napretkom u ostvarenju jednog od zajedničkih ciljeva - povrata kulturnog blaga, te izrazio zahvalnost mješovitoj komisiji koja, kako je rekao, obavlja posao iznimno važan za obje zemlje i njihovu kulturu.

"Ovaj simbolički čin predaje jedne ikone je puno više od toga jer pokazuje dobru volju, pokazuje kuda idu međusobni odnosi Hrvatske i Srbije i pokazuje pozitivni trend odnosa između dviju zemalja", kazao je Josipović.

Predsjednik Srbije kazao je da taj simbolički čin povratka kulturnog dobra koje pripada Hrvatskoj i njezinim građanima neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti smatra velikim simboličkim, ali i vrlo konkretnim političkim činom. Ranije danas Josipović je imao sastanak sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, na kojem je istaknuto kako je pristupanje Europskoj uniji, kao strateški interes Hrvatske i Srbije, iznimno važan poticaj za unapređenje svih oblika suradnje dviju zemalja, posebice u domeni sigurnosti i borbe protiv organiziranog kriminala.

Na sastanku je utvrđeno da će se u sljedećem razdoblju aktivno raditi na rješavanju problema povratka izbjeglih, ostvarivanju njihovih prava te rješavanju pitanja nestalih osoba, stoji u priopćenju srbijanske vlade. Cvetković i Josipović složili su se da je veoma važno i dalje unapređivati ekonomsku suradnju, prije svega povećanjem opsega trgovinske razmjene te u domeni stvaranja uvjeta za realizaciju investicija. Istaknuto je da mogućnosti za suradnju postoje i u provedbi regionalnih infrastrukturnih i energetskih projekata. (hina/metro-portal)

19.07.2010. 18:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh