« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KORNAT

Izgrađen prvi križ u spomen na stradale vatrogasce

Ideju arhitekta Nikole Bašića o 12 križeva u tehnici suhozida realizirati je započela udruga Suhozid uz pomoć paških vatrogasaca

(Vladimir Ivanov/Cropix)
Više o

kornatska tragedija

,

Kornat

,

Nikola Bašić

,

spomen obilježje

,

Suhozid

Oko 120 paških vatrogasaca i članova Udruge "Suhozid" iz Kolana danas su na otoku Kornatu izgradili prvi od 12 spomen-križeva za dvanaestoricu vatrogasaca poginulih u tragediji na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine.

Svih 12 križeva bit će dugački 25 metara, široki 15 metara i visoki metar i dvadeset centimetara, a radit će se u tehnici suhozida.

Na Kornat su jutros stigli vatrogasci iz DVD-a na otoku Pagu, a pridružili su im se i kolege iz vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Zapovjednik kolanskoga DVD-a Grgica Šupraha podsjetio je kako je upravo to vatrogasno društvo predložilo da se spomen-obilježje za poginule vatrogasce na Kornatu podigne dobrovoljnim radom.

"Drago mi je da smo ovdje prvi i da ćemo biti primjer drugima da se uključe u ovu akciju", rekao je Šupraha.

Spomen-obilježje vatrogascima poginulim u kornatskoj tragediji gradi se po idejnom projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića, čiji je rad izabran među 20-ak radova pristiglih na natječaj Ministarstva kulture.

Izgradnju prvog križa nadzirao je danas i Nikola Bašić, koji je izrazio zadovoljstvo zato što se u kratkom roku krenulo u izgradnju spomen-obilježja poginulim vatrogascima, a megalitske dimenzije križeva osigurat će njihovu trajnost.

Istaknuo je da su za tu intervenciju u prostoru dobivene sve potrebne suglasnosti budući da se kamen za izgradnju križeva uzima sa samog otoka.

"Dogovoreno je da se s jednog metra četvornog uzima samo po jedan kamen veličine ljudske glave. Kamen se neće obrađivati i lomiti, nego će se koristiti u izvornom obliku, a na dijelu kamenja ravnije površine upisivat će se imena, stihovi i poruke te će se ugrađivati u spomen-križeve", rekao je Bašić.

Današnje iskustvo izgradnje prvoga spomen-križa, dodao je, odredit će i dinamiku radova, a već sutra vatrogasci iz DVD-a Tisna i vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije izgradit će drugi spomen-križ. Očekuje se da će se svakog idućeg vikenda izgraditi po dva spomen-križa.

Nositelj projekta je Šibensko-kninska županija, koja će uskoro raspisati natječaj za izvođača radova za uređenje pristaništa u uvali Šipnati na Kornatu te pristupne staze do mjesta pogibije dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Za to je iz državnog proračuna namijenjeno milijun i 200 tisuća kuna. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 15:05:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh