« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
MILIJUN DOLARA

Croatia Airlines: Zbog štrajka u petak otkazano 33 od 96 letova

Stjuardese i stjuardi Croatia Airlinesa kreću u štrajk u petak, 9. srpnja u 6 sati ujutro

štrajk stjuardesa
štrajk stjuardesa (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Croatia Airlines

,

Ivan Mišetić

,

stjuardese

,

skoz

,

srčane deformacije

,

DJ Labosh

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) započet će sutra ujutro u 6 sati štrajk koji bi trebao trajati do utorka, 13. srpnja, potvrdio je danas Hini dopredsjednik SKOZ-a Hrvoje Humek. Uprava Croatia Airlinesa odlučila je da će radije dijeliti profit sa stranim kompanijama, kao što su ČSA (Češka), BH Airlines (BiH) i Malev (Mađarska) od kojih će iznajmiti zrakoplove i osoblje, nego osigurati minimalna prava svojim radnicima, rekao je Humek.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Ivan Mišetić najavio je jučer da će iznajmiti zrakoplove drugih kompanija kako bi ostvarili barem 40 posto planiranih letova u dane štrajka. Mišetić je također najavio da će tražiti sudsku zabranu štrajka jer ga smatra nezakonitim, na što Humek odgovara da se radi o "praznoj prijetnji" jer Uprava nema zakonske osnove za zabranu štrajka.

U štrajku će sudjelovati između 140 i 150 stjuardesa i stjuarda, a Humek kaže da će im se možda priključiti piloti i neki drugi radnici jer svi su nezadovoljni stanjem u hrvatskoj zrakoplovnoj kompaniji. Mi smo pristali na pet postotno smanjenje plaća, a Croatia Airlines i dalje propada, tvrdi Humek dodajući da sindikat ne traži povećanje plaća nego samo poštovanje prava stjuardesa nematerijalne prirode, od kojih su neka propisana Zakonom o radu.

Hrvatski sindikat prometnih pilota objavio je danas na svojoj web stranici tekst o poslovanju Croatia Airlinesa u kojem optužuje Upravu da svojom nesposobnošću vodi kompaniju u propast. U tekstu se tvrdi da "menadžment svojim nevjerojatnim potezima kompaniju gura u bezdan", zbog čega Croatia Airlines danas ima najnižu popunjenost zrakoplova u Europi.

Croatia Airlines u prvih četiri mjeseca 2010. imala je popunjenost kabine od 52,7 posto, dok je europski prosjek 74,7 posto. Još je gore stanje u cargo prometu koji se u Europi u prva četiri mjeseca povećao sedam posto u usporedbi s istim razdobljem lani, a u Croatia Airlinesu istodobno je pao za enormnih 27,1 posto.

Dok gotovo sve europske kompanije pozitivno posluju od kolovoza 2009., a posebno tijekom ove godine, Croatia Airlines je samo u prvom kvartalu 2010. zabilježio gubitak od preko 100 milijuna kuna, što je više od 50 posto gubitka cijele prošle godine, kada je iznosio nešto manje od 200 milijuna kuna, ističe Hrvatski sindikat prometnih pilota.

U Croatia Airlinesu kažu da će zbog štrajka sutra biti otkazana 33 od 96 letova, te da će svim oštećenim putnicima biti nadoknađena šteta. Procjenjuju da će izravne štete zbog štrajka iznositi milijun dolara dnevno. Zbog najave štrajka kompanija na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com objavljuje listu planiranih letova u vrijeme štrajka.

Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 - 1) 6676 555 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 6 do 21 sat.

Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu do 7. srpnja (uključujući i 7. srpnja) za neki od letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate. Ako putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti: potpuni povratan novca za neiskorištene karte, djelomični povrat za djelomično iskorištene karte, te potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 16:28:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh