« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TKO JE TU LUD

Nitko ne zna hoće li, kada i koliko poskupjeti struja

Ministar Đuro Popijač ništa nije dobio u pisanoj formi, pa ništa ni ne zna, a u HEP-u kažu da su tražili poskupljenje, ali ne znaju za koliko

HEP struja poskupljenje
HEP struja poskupljenje (Robert Belošević/Cropix)
Više o

HEP

,

električna energija

,

poskupljenje struje

,

struja

,

Đuro Popijač

,

Leo Begović

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je da Ministarstvo u pisanoj formi još nije dobilo zahtjev Hrvatske elektroprivrede za povećanje cijena struje, pa ne može reći niti kada će Vlada to razmatrati.

Na pitanje je li prihvatljivo poskupljenje od 10 posto, Popijač je rekao "nema tu prihvatljivo, neprihvatljivo, mi očekujemo njihov (HEP) prijedlog". Ministarstvo nije dobilo taj prijedlog, ali vjerojatno će, kad je najavljen, doći ovih dana, možda sutra ili za koji dan, rekao je Popijač.

U HEP-u pak kažu da su zatražili poskupljenje električne energije, no da ne mogu reći koliko bi to poskupljenje bilo, odnosno da li bi to bilo poskupljenje za 8 do 10 posto. "O tome kad bi i u kojem postotku električna energija mogla poskupjeti ne možemo se očitovati jer o tome HEP niti ne odlučuje", kažu u HEP-u.

Kada bi i koliko struja mogla poskupjeti nije bio izričiti ni predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović koji je u srijedu navečer gostovao na HTV-u. Nije na meni da odgovorim na pitanje hoće li, kada i koliko poskupjeti struja. Poslovali smo dobro i zahtjev za poskupljenjem je ublažen, rekao je Begović gostujući u Dnevniku 3. Na upit je li riječ o poskupljenju od 8 do 9 posto, Begović je rekao "otprilike toliko".

>> Struja će u pet godina poskupjeti za 50 posto

Iz HEP-a objašnjavaju da poskupljenje električne energije traže zbog izgradnje novih postrojenja te povećanja cijene plina.

"HEP je zatražio korekciju cijena električne energije budući da je pred HEP-om izazovan zadatak izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije u visini od približno tri milijarde eura. Zahtjev se također bazira na povećanoj cijeni plina, a HEP kao veliki potrošač koji koristi plin kao energent u svojim termoelektranama (više od 700 milijuna prostornih metara godišnje) itekako trpi posljedice tog poskupljenja", navode iz HEP-a.

Ističu također kako su u prvoj polovici ove godine "u potpunosti stabilizirali svoje poslovanje, preokrenuli niz nepovoljnih momenata i trendova, kao i niz nepovoljnih ugovora". "To je rezultiralo pozitivnom razlikom između prihoda i rashoda na temelju čega smo mogli korigirati naš prvotni zahtjev za povećanjem cijene električne energije", navode iz HEP-a. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 15:59:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh