« Fun
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
UBOJITI KLIKOVI

6 stvari koje je internet ubio

Puno nam je dao, ali nam je neke stvari i nepovratno uzeo ili zauvijek promijenio

(Shutterstock)
Više o

internet

,

korištenje interneta

,

Enciklopedija

,

razvoj interneta

,

glazbena industrija

Većina nas ne može zamisliti život bez interneta koji omogućuje pogled u svijet iz vlastite kuće, druženje, otkrivanje novih znanja i još puno toga. No, postoje i stvari koje je internet (zauvijek) uništio ili barem značajno promijenio:

1. Enciklopedije

Do prije nekoliko godina su enciklopedije bile najvažniji izvor relevantnog znanja za ljude. Knjige u kojima su sažeta sva znanja bile su prave male biblije koje danas uglavnom skupljaju prašinu na policama.

2. Savršene bivše ljubavi

Bili sami ili u ozbiljnoj vezi, svatko se ponekad prepušta nostalgiji i prisjeća lijepih trenutaka s bivšim dečkom ili djevojkom. U mislima bivše ljubavi redovito izgledaju gotovo savršeno, ali nam Facebook danas otkriva više nego što želimo znati i tako ubija dio te nostalgičarske čarolije.

3. Rasprave oko činjenica

Nekad smo znali satima u društvu raspravljati o tome tko je u pravu kad je riječ o određenim povijesnim, tehničkim, sportskim i drugim činjenicama. Danas uz nekoliko klikova možemo ustanoviti pravu istinu pa zanimljive rasprave jednostavno odumiru.

4. Preslušavanje glazbenih albuma

Dok smo s nestrpljenjem iščekivali izdavanje nekog albuma da bi ga potom preslušali od prve do zadnje pjesme, danas odmah s interneta skidamo one koje su nam najzanimljivije. U proteklih 10 godina je prodaja albuma pala za 55%, ali se istovremeno povećala online prodaja pojedinih pjesama.

5. Pravopis

Neobrazovani novinari i opušteni blogeri pridonijeli su zabrinjavajućem padu pismenosti na internetu. Kada tome dodamo kratke SMS poruke i tweetove postaje jasno koliko pravopis pati u današnje vrijeme.

6. Težak put do slave

Nekad ste morali stvarno dobro izgledati i imati određeni talent da dospijete na televiziju. Danas možete postati "slavni" preko noći - nikad nije bilo toliko jednostavno pridobiti pažnju medija.

06.05.2010. 10:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Laurus Nobilis
    06.05.2010. 21:09
    Za pojedinim stvarima i nemamo previse razloga da zalimo. Npr. rasprave o cinjenicama koje su se ponekad znale pretvoriti u opsirnu filozofiju, bez neke potrebe. Sto se glazbe tice, mislim da je vrijeme albuma i preslusavanja albuma proslo. Jednostavno, ljudi su siti albuma sa 2-3 hita i 6-7 pjesama cija je svrha da popune prazan prostor. Piraterija ipak nije nastala samo iz zelje za kradjom tudjeg autorskog prava, vec i zbog zaobilazenja prevelikih marzi glazbene industrije.
  2. avatar
    Batman the Dark Knight
    26.01.2011. 20:40
    Internet nije ubio Batmana...
  3. avatar
    Posao 123
    20.03.2012. 21:00
    Koliko je koristan toliko i ima negativnih stvari,baš ono što kaže jedna slika na facebooku,nije bilo interneta, mobitela, telefona ni kompjutera ali uvijek smo znali gdje su nam prijatelji! Na igralištu!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh