Ekosfera
STVARNO?

Turisti gladni jer nema veganske ponude

objavljeno prije 7 dana i 21 sat

Iako Hrvatska bilježi sve veći porast broja turista iz cijelog svijeta, mnogi su nezadovoljni jer ostaju gladni. Iako ljepota Jadranskoga mora privlači mnoge, ona nije dovoljna kada izostane… više »

UPS?

Danas obilježavamo Dan ekološkog duga

objavljeno prije 8 dana i 3 sata

Ove godine Dan ekološkog duga obilježava se 1. kolovoza. To znači da će sutra čovječanstvo iskoristiti sve prirodne resurse koje naš planet može obnoviti za ovu godinu, prema… više »

SVJETSKI DAN

Danas je Svjetski dan mješanaca

objavljeno prije 9 dana

Svjetski dan mješanaca obilježava se dva puta godišnje, 31. srpnja i 2. prosinca. Ovaj se dan može obilježiti na više načina, a neki od njih su udomljavanje psa iz azila… više »

EH, DA...

Plastika ugrožava morske ekosustave

objavljeno prije 9 dana i 3 sata

Plastika je nevjerojatno izdržljiv materijal koji se razgrađuje stotinama, pa čak i tisućama godina, našao je svoj put do najudaljenijih kutaka oceana, od najdubljih točaka Marijanskog… više »

NARAVNO

Tko najbolje sanira klimatske promjene? Priroda, naravno!

objavljeno prije 10 dana

Rješenja klimatskih problema inspirirana prirodom financijski su isplativa metoda ublažavanja klimatskih opasnosti. Nadalje, rješenja inspirirana prirodom nisu ništa… više »

EH, DA...

Poljoprivrednici na udaru klimatskih promjena

objavljeno prije 10 dana i 3 sata

Kada je u srpnju prošle godine superćelijska oluja zahvatila Jugoistočnu Europu, pri čemu su u Hrvatskoj poginule četiri osobe, prouzročena je velika materijalna šteta, a u… više »

NAPOKON

Mazut zabranjen u arktičkim vodama

objavljeno prije 11 dana

Zabrana je usvojena 2021. godine i trebala bi spriječiti izlijevanje mazuta u more koje bi moglo ugroziti osjetljivi okoliš i živi svijet Arktika, uključujući morževe, sjeverne… više »

SAVJETI

Je li ekoturizam budućnost?

objavljeno prije 11 dana i 3 sata

Dakle, ekoturizam je vrsta turizma koja promiče odgovorno putovanje u prirodna područja, promiče očuvanje i podržava lokalne zajednice. Cilj je stvoriti pozitivan utjecaj na… više »

IDEJE

Plutajući grad od plastike koji čisti oceane

objavljeno prije 11 dana i 22 sata

Veliki tihooceanski otok smeća je velika nakupina smeća - ponajviše plastičnog otpada - koja pluta središnjim dijelom Tihog oceana. Pluta na više od 1,6… više »

UN

Treba se uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama

objavljeno prije 12 dana i 3 sata

Prema podacima Copernicusa, programa Europske unije za promatranje Zemlje, prosječna površinska temperatura u nedjelju je dosegla 17,09 stupnjeva Celzija, što je… više »

HMMM...

Lužina spašava oceane?!

objavljeno prije 12 dana i 22 sata

U Sjedinjenim Američkim državama u toku je rasprava između znanstvenika i ekoloških aktivista oko toga treba li kod atlantskog otoka Martha's Vineyard u državi Massachusetts… više »

STRAŠNO

Počelo preseljavanje pasa od psihijatra zlostavljača

objavljeno prije 13 dana i 3 sata

Prošla su gotovo četiri mjeseca otkako je Hrvatsku šokirala vijest da poznati psihijatar u Splitu drži više od 60 pasa i dva vuka radi borbi pasa. Udruga Prijatelji… više »

COOL

Novi projekt DHMZ-a

objavljeno prije 13 dana i 19 sati

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) predstavio je „Projekt Clim4Cast" čiji je cilj unaprijediti kapacitete sedam zemalja središnje Europe u razvoju integriranih sustava… više »

EH, DA...

Zagrebačka spalionica nestala s mape, ali samo formalno

objavljeno prije 13 dana i 21 sat

Što se točno danas zbiva oko projekta zagrebačke spalionice otpada - pitanje je na koje se teško može dobiti odgovor i od gradske vlasti koja ga je namjerila provesti, kao i od… više »

STVARNO?

Zašto se u vodik investiraju milijarde?

objavljeno prije 14 dana i 3 sata

Usred Rurske oblasti se u krugu tvornice thyssenkrupp Steel u Duisburgu nalaze četiri velike visoke peći. "One proizvode oko deset milijuna tona čelika svake godine", kaže Matthias Weinberg,… više »

skrolaj na vrh