« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
tajna je u oceanu

Nuklearna fuzija je rješenje za energetsku krizu

Deuterij bi mogao pružiti nov način za pokrivanje nedostatka obnovljivih izvora energije na zemlji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

obnovljivi izvori energije

,

novi izvori energije

,

fuzija fisija

,

deuterij fuzija

Nuklearna fuzija, kako tvrde australski znanstvenici, ima veliki potencijal za svladavanje prepreka koje postoje zahvaljujući ograničenosti energenata na našem planetu.

Jedan od vodećih stručnjaka u svijetu, australski nuklearni fizičar Barry Green, rekao je da se fuzijom može proizvesti ogromna količine čiste i povoljne energije koja bi se stvarala iz gotovo nepresušnih izvora.

"Kad bi ju počeli koristiti na zemlji, fuzijska energija bi milijunima godina pružala izvor energije i to bez imalo ispuštanja stakleničkih plinova", rekao je Green.

Nuklearna fuzija, za razliku od fisije u kojoj se atomi cijepaju, proces je u kojem se dva atomska nukleusa, odnosno atomske jezgre, spajaju te pritom oslobađaju ogromnu količinu energije.

Fuzijske reakcije proizvode mnogo više energije po jedinici mase nego što je slučaj s fisijom, koja je prisutna u procesu stvaranja energije u nuklearnim elektranama.

Deuterij je osnovno gorivo za fuziju. To je stabilan izotop vodika koji se nalazi u velikim količinama u oceanima što znači da je dostupan i spreman za uporabu.

Dr. Green tvrdi da radioaktivni otpad iz fuzije šteti tek 100 godina dok iz onaj iz fisije nekoliko tisuća.

Ipak, znanstvenik upozorava da je potrebno još mnogo vremena za razvoj ove tehnologije tako da se ne radi o trenutnom instant rješenju problema energije u svijetu.

Ali potencijal je ogroman jer u fuziji se koristi osnovni izotop vodika, a deuterija u morima ima dovoljno da postane izvor energije koji je siguran, povoljan i nije štetan prema okolišu.

14.10.2009. 22:54:27
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pedja
    14.06.2012. 10:32
    Na zalost jos ce mnogo vremena proci dok se ova tehnologija ne usavrsi i ne upotrebi u komercijalne srvhe
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh