« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
clean and green

Energije ima i u otpadu

Tvrtka Envion pretvara sve vrste plastike u sintetičko ulje visoke kvalitete

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

sintetičko ulje

,

odlaganje otpada

,

recikliranje plastike

U redu. Činjenica je da konzumiramo mnogo toga. Iscrpljujemo prirodne izvore nekontrolirano brzo, naše smeće i otpad zauzimaju dragocjeni prostor, a u nekim područjima na svijetu, ali i u Hrvatskoj, ljudi su prisiljeni kupovati dodatno zemljište za odlaganje novog otpada.

Krivo bi bilo reći da nismo napredovali po pitanju zbrinjavanja „nepotrebnih" ostataka; postoje brojni reciklažni sustavi i tvrtke u kojima se skupljaju materijali poput aluminija, stakla, papira - ti materijali kasnije se iskorištavaju za daljnju proizvodnju potrepština.

Jedno od dodatnih rješenja za iskorištavanje otpada jest proces izdvajanja metana. Smeće se zatrpa zemljom i nakon određenog vremena prilikom truljenja stvara se metan koji se može iskoristiti za stvaranje energije.

Neko smeće se može i paliti radi dodatnog stvaranja energije, a obzirom da će smeća uvijek biti, ne bi bilo loše iskorištavati ga na najbolji mogući način.

No, postoji jedan problem; tradicionalno „pretvaranje" smeća u energiju i većina dosadašnjih projekata te vrste i nisu baš toliko čisti i bezopasni za okoliš.

Stoga ne čudi izostanak oduševljenja kod zaštitnika prirode.

Ipak, živimo u vremenu high-techa i u vrlo bliskoj budućnosti moći ćemo iskorištavati otpad na puno čišći način nego što je to bio slučaj do sad.

Znanstvenici predviđaju da bi se gradski komunalni otpad, ili jednostavno smeće, mogao pretvarati u pogonsko gorivo za nekih 20-ak godina ili pak u električnu energiju što bi automatski smanjilo potrebu za rupama i jamama za odlaganje u zemlji.

Jedan svijetli primjer takve inicijative je Envion iz Washingtona, tvrtka koja u svojem pogonu u Marylandu pretvara otpadnu plastiku u sintetičko ulje. Sve vrste plastike mogu se iskoristiti istovremeno, nema potrebe za razdvajanjem, a jedna tona plastike dat će oko 600 litara ulja. Ulje je rafinirano i gotovo 100 posto čisto a može se iskorištavati za proizvodnju benzina, dizela, kerozina i sl.

Za proces pretvorbe plastike u ulje nije potrebno gorivo jer se sve odvija u vakuumu - radi se o takozvanoj pirolizi (razdvajanju supstance pod utjecajem visoke temperature).

Kako plastika u zemlji ne trune niti se raspada te u tom stanju ne pruža nikakvu korist, ovaj novi način njenog iskorištavanja je i više nego dobrodošao.

17.10.2009. 17:14:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZAKS
    18.10.2009. 09:58
    fenomenalno, to bi zaista bilo super i veeliko "olakšanje" za našu majku Zemlju, mislim da čovjek još uvijek nije dovoljno ekološki osviješten i ako se podhitno nešto konstruktivno ne poduzme u tom području, mislim da bi uskoro mogli osjetiti fatalne posljedice
  2. avatar
    G_Gledic (autor)
    18.10.2009. 10:49
    U Hrvatskoj bi svakako imali dovoljno "materijala" za preradu :-). Tragično i istovremeno komično je to što će smeća uvijek biti. Sad, potreban je mozak ili dva koji će pratiti ovakav primjer i korak smo bliže eko utopiji :-)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh