« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SASTANAK BEZ REZULTATA

Nije postignut nikakav dogovor oko cijene pšenice

Proizvođači i dalje traže cijenu od 1,20 kuna za kilogram, dok ministarstvo nudi "samo" 90 lipa po kilogramu

(Shutterstock)
Više o

pšenica

,

Ministarstvo poljoprivrede

,

Tomislav Pokrovac

,

cijena pšenice

,

Matija Brlošić

,

James Inhofe

Na današnjem sastanku proizvođača i otkupljivača pšenice u Ministarstvu poljoprivrede nije postignut nikakav dogovor oko cijene pšenice, izvijestili su nakon sastanka predstavnici seljačkih udruga, dok predstavnici otkupljivača i ministarstva nisu davali izjave.

Kako je nakon trosatnog sastanka izjavio Matija Brlošić iz udruge Brazda na današnjem sastanku nije riješeno ništa. Ponuđena otkupna cijena jednog otkupljivača od 90 lipa po kilogramu proizvođače ne može zadovoljiti te su i dalje pri čvrstom stavu o otkupnoj cijeni od 1,20 kuna za kilogram.

Sigurno je da proizvođači ne odustaju od cijene od 1,20 kn/kg, kazao je napominjući kako pojedini trgovci po Slavoniji plaćaju nižu cijenu, a stanje je nažalost takvo da su neki mali seljaci prisiljeni prodati pšenicu po tako niskoj cijeni.

Stjepan Kunovac iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) kazao je kako se nadao da će danas biti postignut dogovor oko otkupne cijene, no osim predstavnika iz Žitnih terminala koji nude 90 lipa za kilogram nitko nije izašao sa cijenom. Kunovac je naveo da je predstvnik Podravke rekao će po završetku otkupa nastojati ponuditi najrealniju cijenu.

Na pitanje da li je Agrokor izašao s cijenom Kunovac je rekao kako su oni već ranije rekli da neće otkupljivati pšenicu te kako je predstavnik Agrokora naveo da zalihe pšenice nisu 128 tisuća tona već približno 200 tisuća tona te je dao naznaku kako ta zaliha bitno utječe na cijenu pšenice.

>>Ostajemo bez kruha? Ugroženo 90% svjetske pšenice!

Viktor Pfeifer iz Udruge ratara Donji Miholjac ističe kako je problem što se uopće ne zna od kojeg starta se kreće cijena pšenice. Napominje i kako su svi silosi su privatnim rukama i drže monopol. Prije dva tjedna je Agrokor izašao s zalihama od 125 tisuća tona, a danas spominju 200 tisuća tona. To je monopolizam koji se svaki puta odražava na cijenu pšenice, kazao je.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije i koordinator Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija Tomislav Pokrovac je poručio seljacima da ako mogu čekati, ne prodaju pšenicu jer očekuju da će cijena pšenice rasti.

Pokrovac očekuje i da će se sastanak s otkupljivačima nastaviti nakon žetve.(hina/metro-portal)

12.07.2010. 17:31:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh