« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BEŽ KNJIGA

Gospodarstvo SAD-a i dalje se slabo oporavlja

Američko gospodarstvo je u nekim regijama tijekom posljednjih tjedana stagniralo, a u nekim regijama se tempo rasta usporava

SAD gospodarska kriza
SAD gospodarska kriza (Shutterstock)
Više o

recesija

,

FED

,

gospodarska kriza

,

američko gospodarstvo

,

SAD gospodarstvo

,

rođeni 5. lipnja

Američko gospodarstvo i dalje se ne oporavlja. Američka središnja banka (Fed) u svom je redovnom izvješću navela da je tempo oporavka u proteklih nekoliko mjeseci usporio ili je posve jenjao u pojedinim dijelovima SAD-a.

U najnovijem izdanju takozvane Bež knjige koju Fed objavljuje svakih šest tjedana ističe se da su mnoge tvrtke postale pesimističnije kada je u pitanju stanje u američkom gospodarstvu.

"U odnosu na prethodno izvješće gospodarske su aktivnosti ukupno gledano nastavile rasti", ali tempo rasta je slab, zaključio je Fed, koji u Bež knjizi objedinjuje podatke iz 12 regija.

>> Obama obećao oporavak od recesije

Kompanije u gradovima Srednjeg Zapada, poput Clevelanda i Kansas Cityja, navele su da su gospodarske aktivnosti stagnirale u odnosu na razdoblje prije šest tjedana. One pak u gradovima poput Atlante i Chicaga ocijenile su da je tempo rasta u posljednje vrijeme usporio. U drugim regijama rast je bio umjeren, navode tamošnje tvrtke.

Tempo povećanja broja novih radnih mjesta također je tek umjereno ubrzan u većini regija. Pritom su kompanije u regiji Bostona i Dallasa ocijenile da se broj novootvorenih radnih mjesta izjednačio s brojem onih zatvorenih.

Stopa nezaposlenosti zadržala se na razini od 9,5 posto usprkos oporavku gospodarstva od duboke recesije u protekle dvije godine. (hina/metro-portal)

29.07.2010. 11:02:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh