« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 16 godina i 1 mjesec
Originalne delicije

Vijenac za imperatora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jadran Babić/CROPIX)

Obitelj Vukšić iz Solina osnovala je prije 14 godina prvu privatnu dalmatinsku uljaru, smještenu na posjedu u blizini antičkog rimskog grada Salone. Danas je uljara reprezentativni objekt od 450 metara četvornih, no nije ona i jedino što je Vukšiće učinilo pionirima, naime, ekstra djevičansko maslinovo ulje koje proizvode poslužilo je kao baza za ono što će kasnije i zaštititi kao svoje intelektualno vlasništvo, kolač nazvan Dioklecijanov vijenac.
Riječ je o vjenčiću od dizanog tijesta punjenim bogatim nadjevom, vrlo je ukusan i dugo traje.

- Ono što me u samom početku inspiriralo je ulje. No trebalo je vidjeti kakvo se ulje može koristiti, u kojem stadiju zrelosti. Puno sam čitala, proučavala stare povijesne recepture, dalmatinske načine pripreme jela, vratila se do Srednjeg vijeka, antike... Trebalo mi je ukupno sedam godina dok stvorim taj kolač i ponudim svijetu ‘cvijeće’ - kaže nam Cvita Vukšić, autorica vijenca, koja je, proučavajući stare, većinom zaboravljene recepture došla i do doba Dioklecijana.

Stari Rimljani su dobro znali na koji način preradom sačuvati i iskoristiti ljekovitost maslinovog ulja. Po struci trgovkinja a ne slastičarka, Cvita je godinama eksperimentirala u spravljanju svojih delicija, pa su osim Dioklecijanovog vijenca, nastajali razni suhi, postojani kolačići kao što su bobići, medenjaci, rafioli punjeni bademima i suhim smokvama, mažice s nadjevom od rogača zamotanim u vrečice tijesta, arancini, galijice od badema, oraha i meda te još poneki kolačići, a sve oplemenjeno aromama kadulje, brnistre, lavande, naranče, limuna, prošeka, maraskina, ružolina...
- Sve sam ja napravila, sve je prirodno i zdravo. I kolači i likeri, nema umjetnih dodataka... - kaže Cvita.

Svemu je dodala i orijentalne začine poput cimeta, muškatnog oraščića, papra i klinčića, koji se često koriste u slasticama na prostoru Dalmacije. Vremenom je uvidjela kako kolači koji su nastajali ostaju duže vremene svježi, kao da su konzervirani. No, recept za Dioklecijanov vijenac Cvita ne otkriva do kraja. Ima tu, a može se i osjetiti, rogača, suhih smokava, bajama, možda oraha, ali i nečeg što se nikako ne da dešifrirati, a djeluje opet tako poznato. O tom gospođa Cvita ne želi, ipak je to njezina kulinarska tajna.

Dioklecijanov vijenac, originalni proizvod Cvite Vukšić, nastajao je punih sedam godina, a inspiriran je starim antičkim receptima.  Ima tu, a može se i osjetiti, rogača, suhih smokava, bajama, možda oraha, ali i nečeg što se nikako ne da dešifrirati, a djeluje tako poznato.
O tom gospođa Cvita ne želi, ipak je to njezina kulinarska tajna. Kao svoj jedini konzervans kolač sadrži maslinovo ulje koje čuva sve što se nalazi unutra. 

Piše: Piše: Hana Letica
16.06.2008. 21:32:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh