« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NASTAVAK BLOKADE

Vijeće Filozofskog fakulteta za dogovor sa studentima

Prodekan priznao kako je moguće da se u bolonjskom procesu previdjelo da država obrazovanje financira "u cijelosti ili djelomično".

(Boris Kovačev, CROPIX)
Više o

bolonjski proces

,

Filozofski fakultet

,

Miljenko Jurković

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

Damir Boras

,

nezavisna inicijativa za besplatno obrazovanje

Vijeće zagrebačkoga Filozofskog fakulteta sutra će održati sjednicu na koju će pozvati i predstavnike Nezavisne inicijative za pravo na besplatno obrazovanje kako bi raspravili zahtjeve studenata i uskladili stajališta koja bi poslali Sveučilištu i Vladi, rekao je prodekan za znanost Damir Boras nakon današnje trosatne sjednice pročelnika katedara.

Boras je ponovio kako profesori podupiru zahtjev studenata da im se osigura besplatno školovanje na svim razinama visokog obrazovanja i da se potpuno ukine participacija studenata u školarini, ali većina njih ne podupire metode kojima se služe studenti.

Priznao je kako je moguće da su profesori kroz uvođenje bolonjskog procesa previdjeli činjenicu da je zakonom utvrđeno da obrazovanje država financira "u cijelosti ili djelomično".

"Očito uvođenjem bolonjskog procesa nisu bile riješene neke stvari koje su nam obećane. Naravno da želimo besplatno obrazovanje na svim razinama i moguće je da smo previdjeli činjenicu da bi se mogli pojaviti ovakvi problemi", rekao je Boras.

Prodekan Boras ne zna koliko je točno država lani platila participacije u školarini na Filozofskom fakultetu, ali je rekao kako je riječ o otprilike 28 milijuna kuna. Nije precizno znao ni koliko jedan student stoji državu, ali je otkrio da je puna cijena redovitoga doktorskog studija 100 tisuća američkih dolara.Prodekan vjeruje da će Vijeće Filozofskog fakulteta postići dogovor s predstavnicima Nezavisne inicijative, no naglasio je da će se nastava nadoknaditi preko vikenda ili u produžetku semestra.

Rekao je i da će Vijeće učiniti sve kako "sadašnja situacija" ne bi utjecala na ispitne rokove, a na kritike da je Fakultet to dopustio odgovorio je kako bi bilo neakademski sprječavati studentski prosvjed.

"Nema smisla ulaziti u ekscese jer studenti nisu sprječavali, nego opstruirali nastavu", rekao je prodekan. Potvrdio je da mu se žalilo i nekoliko studenata koji žele pohađati nastavu.

Profesori koji su to željeli nastavu su održavali i u drugim prostorijama na Fakultetu, a ne samo u učionicama, rekao je Boras, koji ne odbacuje ni mogućnost da je jedno predavanje održano u kafiću, kako tvrde neki studenti.

Rekao je da je razgovarao s dekanom Miljenkom Jurkovićem, koji je na službenom putu u Brazilu, gdje bi trebao potpisati sporazume o akademskoj razmjeni s više sveučilišta. Dodao je kako dekan razmišlja o povratku u Hrvatsku, što će ovisiti o daljnjem razvoju stanja, a potvrdio je i da ga je jučer zvao ovlašteni državni tajnik raspitujući se za stanje na Fakultetu.

Ponovio je da nijedan student dosad nije platio participaciju jer je umjesto njih to činilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, pri čemu je istaknuo da Ministarstvo ispunjava sve ugovorne obveze prema Fakultetu iako doznake ponekad kasne. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 16:37:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh