« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NESRAZMJER

Vijeće Europe protiv biranja spola djece

Albanija, Armenija i Azerbajdžan su uz Gruziju jedine članice Vijeća Europe s nesrazmjerom u broju rođenih djevojčica i dječaka

Preferiraju se dječaci
Više o

abortus

,

muška djeca

,

ženska djeca

Odbor za jednakost između muškaraca i žena Vijeća Europe upozorio je na zabrinjavajuće u pojave u nekim zemljama članicama, Albaniji, Armeniji i Azerbajdžanu u kojima je sve veći nesrazmjer između broja rođenih dječaka i djevojčica zbog pritiska na žene da abortiraju kada nose žensku djecu.

Odbor je u petak prihvatio prijedlog rezolucije koji je pripremila izvijestiteljica Doris Stump iz Švicarske i o kojem će se Parlamentarna skupština Vijeća Europe izjasniti na svojoj sljedećoj plenarnoj sjednici od 3. do 7. listopada u Strasbourgu.

"Preferiranje sinova i diskriminacija žena toliko je raširena u svijetu da se milijuni žena, spontano ili pod pritiskom odlučuju ne rađati djevojčice, koje se smatra teretom za obitelji koje nemaju muškog nasljednika", kaže se u prijedlogu rezolucije.

U tekstu se ukazuje na goleme dimenzije toga problema u nekim azijskim zemljama i da se on sve više pojavljuje i u nekim članicama Vijeća Europe.

U nekim azijskim zemljama, u kojima su uvedena zakonska ograničenja broja djece ili zbog ekonomskih čimbenika, već desetljećima se selektivno vrše pobačaji kada su u pitanju ženska djeca ili se ubijaju novorođene djevojčice.

"Postoje čvrsti dokazi da prenatalna selekcija spola nije ograničena samo na Aziju. Posljednjih godina, odstupanje od prirodne stope odnosa između novorođenih dječaka i djevojčica dosegnulo je zabrinjavajuće razmjere u Albaniji, Armeniji i Azerbajžanu", kaže se u prijedlogu rezolucije.

U te tri zemlje posljedjih se godina rađa 112 dječaka na 100 djevojčica. Slično je u Gruziji gdje na 100 djevojčica dolazi 111 dječaka. Prirodnom stopom se smatra 105 dječaka na 100 djevojčica.

"Ta pojava vuče korijene iz kulturne i spolne nejednakosti i pojačava ozračje nasilja nad ženama, što je u suprotnostima s vrijednostima za koje se zauzima Vijeće Europe", navodi se u tekstu.

U tekstu se predlaže da se u svim javnim bolnicama u zemljama članicama Vijeća Europe preporuči liječnicima da ne otkrivaju spol djeteta za vrijeme trudnoće.

Također se ističe da je prenatalna selekcija spola opravdana isključivo radi sprječavanje nasljednih bolesti koje su vezane uz spol djeteta.

Vijeće Europe smatra "da se socijalni i obiteljski pritisak na žene da ne nastave trudnoću zbog spola djeteta treba smatrati oblikom psihološkog nasilja te da se praksa prisilnih abortusa treba kriminilizirati". U tekstu se također upozorava i na socijalne posljedice te pojave jer dovodi do neravnoteže i stvara poteškoće za muškarce da si pronađu žene, što opet može voditi do grubih kršenja ljudskih prava poput prisilne prostitucije, trgovine ljudima zbog ženidbe ili seksualne eksploatacije.

11.09.2011. 16:09:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh