« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina
PODZEMNI LABORATORIJ

Viđen prvi tau neutrino

Pokus je osmislio, ostvario i vodi ga veliki međunarodni tim istraživača, njih oko 170 iz 33 ustanove iz 12 država

tau neutrino
tau neutrino (Shutterstock/Ilustracija)
Više o

CERN

,

Institut Ruđer Bošković

,

akcelerator čestice

,

prijedlog nacrta kaznenog zakona

,

sramoćenje

,

jasmin

U podzemnom talijanskome Nacionalnom laboratoriju Gran Sasso tijekom pokusa "Opera" viđen je vjerojatno prvi tau neutrino koji se "pojavio" u snopu nekoliko milijarda mionskih neutrina poslanih iz CERN-a, priopćio je danas Institut "Ruđera Boškovića".

Sedam godina nakon početka pokusa i tri godine njegova rada u podzemnom Nacionalnom laboratoriju Gran Sasso talijanskoga Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku (INFN) jedan od mnogo milijarda mionskih neutrina proizvedenih na CERN-ovu akceleratorskom uređaju (CNGS) vjerojatno se "pretvorio" u tauonski neutrino, koji je opažen u detektoru "Opere".

Kako se napominje, to je vrlo važan rezultat, jer bi opažanje još nekoliko sličnih događaja tau neutrino uz već poznate i očekivane događaje mion neutrino bio dugo očekivan dokaz "neutrinskih oscilacija", tj. da se neutrini jedne vrste pretvaraju u neutrine druge vrste.

Nastanak istovrsnih neutrina već je primijećen u nekoliko pokusa u zadnjih 15 godina, ali "izravan nastanak" nove vrste neutrina još je bitan nedostatni dio slagalice, a "Opera" je jedinstvena u svijetu po svojoj mogućnosti odgovora na to pitanje, kažu na IRB-u. Napominju kako su neutrinske oscilacije danas jedina indikacija nove, fascinantne fizike izvan tzv. standardnog modela čestica i interakcija, koja otvara mogućnost neočekivanih posljedica u kozmologiji, astrofizici i fizici čestica.

Pokus je osmislio, ostvario i vodi ga veliki međunarodni tim istraživača, njih oko 170 iz 33 ustanove iz 12 država - Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Japana, Koreje, Rusije, Švicarske, Tunisa i Turske. Na CERN-ovu pokusu "Operi" rade i hrvatski znanstvenici Ante Ljubičić, Mario Stipčević i Krešimir Jakovčić, suradnici Laboratorija za elektromagnetske i slabe interakcije Instituta "Ruđera Boškovića", a prije tri godine pridružio im se i Budimir Kliček, koji je na toj tematici i diplomirao.(hina/metro-portal)

31.05.2010. 13:55:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh