« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
KRVNIK IZ VUKOVARA

Veselin Šljivančanin pušten iz zatvora nakon 8 godina

Šljivančaninu je kazna preinačena sa 17 na 10 godina zatvora, a pušten je ranije, nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne

Više o

Ovčara

,

Veselin Šljivančanin

,

Vukovar

Veselin Šljivančanin, vukovarski krvnik i načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA, pušten je danas na slobodu nakon što je odslužio osam godina zatvora za pokolj u Vukovaru, prenosi Hina. Iako je Šljivančanin služio kaznu od 10 godina, pušten je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Odluka o puštanju na slobodu donesena je 5. srpnja pod oznakom tajnosti a objavljena je u četvrtak nakon što je Šljivančanin pušten na slobodu.

Odluka Haaškoga suda da 2010. izmijeni pravomoćnu presudu i smanji Šljivančaninu kaznu sa 17 na deset godina zatvora izazvala je u Hrvatskoj izrazito negativne reakcije, kao i nepravomoćna presuda prije toga kojom je bio osuđen na svega pet godina.

Pošto je preispitalo pravomoćnu presudu, kojom je osuđen na 17 godina zatvora, Žalbeno vijeće je 2010. prihvatilo argument Šljivančaninove obrane i zaključilo da on nije znao za povlačenje vojnih policajaca s Ovčare, pa prema tome nije kriv za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na toj farmi pokraj Vukovara u studenom 1991.

Suci su u trećoj i konačnoj presudi ipak zaključili da je Šljivančanin kriv za mučenje zarobljenika te mu odredili kaznu od deset godina zatvora.

Tom je presudom prvi put u povijesti ICTY-ja, koji je osnovan 1993., preinačena neka pravomoćna presuda.

Šljivančanin je u prvostupanjskom postupku u rujnu 2007. osuđen na pet godina zatvora za mučenje vukovarskih zarobljenika.

07.07.2011. 16:28:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    08.07.2011. 07:50
    Odvaljena seljačina će najvjerojatnije biti dočekana poput teniske zvijezde
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh