« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

VERN preuzeo Zagrebačku školu za menadžment

Moguć početak trenda okrupnjavanja privatnog visokog školstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

Dragan Primorac

,

privatna škola

,

VERN

,

poslovno veleučilište

,

Zagrebačka škola za menadžment

,

ZSM

,

Ozren Jureković

,

Zoran Klarić

Grupacija VERN, u čijem je sastavu istoimeno privatno poslovno veleučilište, današnjim je potpisivanjem ugovora preuzela Zagrebačku školu za menadžment (ZSM).

Priključivanjem ZSM-a, VERN broji gotovo 2.000 studenata, 250 predavača, 80 stalno zaposlenih i nudi sedam stručnih studija na dodiplomskoj i diplomskoj razini koncipiranih prema standardima Bolonjske deklaracije i s dopusnicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, izvijestio je glavni direktor Veleučilišta VERN Ozren Jureković koji nije želio otkriti novčani iznos akvizicije.

Nakon preuzimanja ZSM-a VERN će držati oko 50 posto tržišta privatnog poslovnog visokoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj, a po broju studenata i predavača bit će među srednje velikim hrvatskim fakultetima, rekao je Jureković.

Po njegovim ocjeni, VERN-ovo preuzimanje ZSM-a moglo bi označiti početak trenda okrupnjavanja privatnog visokog školstva u Hrvatskoj.

Potpisnici očekuju da će proces spajanja trajati tri godine, kao jedan obrazovni ciklus. U početku će dvije kuće imati zajednički marketing i komunikacije.VERN kao posebnu prednost spajanja ZSM-a vidi u iskoraku u obrazovanje turističkih kadrova u čemu ZSM ima značajno iskustvo, dodao je.

Dekan ZSM-a Zoran Klarić rekao je da je ZSM imao "dosta ponuda" za kupnju tvrtke, a spajanje s VERN-om ocijenio je kao dobru perspektivu za ZSM-ove studente.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac na potpisivanju ugovora o preuzimanju, uz ostalo je rekao da će skora budućnost ukinuti dominantnu podjelu na privatno i javno obrazovanje i umjesto toga kao kriterije uspostaviti kvalitetu, usporedivost sa drugima i izlazna znanja i vještine.

Hrvatska je, kaže Primorac, zemlja s najpropulzivnijim obrazovnim sustavom srednje i istočne Europe, a u prilog tome po njegovim riječima govori značajno povećanje broja studenata u zadnjih nekoliko godina. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 17:40:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh