« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Veljko Kadijević postao Rus

Iz Beograda pobjegao zbog haaškog poziva na svjedočenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva/EPH)
Više o

Veljko Kadijević

Umirovljeni general bivše JNA Veljko Kadijević od 13. kolovoza ove godine je ruski državljanin, pišu u ponedjeljak beogradske "Večernje novosti".

Ruska federalna migracijska služba prihvatila je njegov zahtjev za dobivanje državljanstva, a ruski predsjednik Dimitrij Medvjedev potpisao je ukaz u kojemu se među 14 osoba nalazi i Veljko Kadijević.

Tu vijest potvrdio je i Kadijević moskovskom tjedniku "Boljšomu gorodu", istaknuvši kako mu je Rusija omogućila da normalno živi u njoj, navode "Večernje novosti".

Beogradski list piše da je "status izbjeglice Kadijević dobio 2005".

"Po ruskom zakonu trebale su proći tri godine pa da zatraži i državljanstvo i dobije rusku putovnicu. Takav izbjeglički status imaju i Mira i Marko Milošević, s kojima Kadijević, kako sam kaže, ne kontaktira", piše list.

"Večernje novosti" podsjećaju kako ruski ustav ne dopušta izručenje ruskih državljana drugim zemljama, tako da hrvatska tjeralica za Kadijevićem od trenutka kad je dobio državljanstvo, "nema apsolutno nikakva značenja".

Kadijević je bio zadnji ministar obrane bivše SFRJ od 1988. do 1992. "Bio je na čelu vojske 1991. kad su vođene vojne operacije u Vukovaru i Dubrovniku, zbog čega je protiv njega u Hrvatskoj raspisana tjeralica", navodi beogradski list.

"Poslije objavljivanja Kadijevićeve autobiografske knjige 'Kontraudar' u Moskvi i razgovora za medije u kojima je objasnio da stalno boravi u tom gradu, Hrvatska je zatražila od Rusije njegovo izručenje da bi mu se sudilo pred hrvatskim sudom. Vlasti u Rusiji nisu prihvatile taj zahtjev, jer su smatrale da za izručenje nema dovoljno argumenata. Za Rusiju je bilo dovoljno to što za Kadijevićem nije bila raspisana nikakva tjeralica Međunarodnog tribunala u Haagu", pišu "Večernje novosti" od ponedjeljka.

Kadijević je ispričao novinaru tjednika "Boljšovo goroda" (Veliki grad), kako prenose "Večernje novosti", da je "u proljeće 2001. na vrata njegova stana pokucao kurir iz mjesnog ureda Haaškog tribunala i donio mu poziv za sud na kojemu je trebao biti svjedok, ali da nije otvorio vrata, nego je već sutradan kupio zrakoplovnu kartu za Moskvu i odletio u Rusiju".

"Iz Beograda sam otišao ne zbog hrvatske optužnice nego zato što ni po koju cijenu nisam htio ići u Den Haag", rekao je ruskom tjedniku general Kadijević. Dodao je da mu u posjet iz Beograda povremeno dolazi najbliža rodbina, kći, unuka i zet. Ni sada, kad je dobio rusku putovnicu, Kadijević ne kani putovati u Beograd", pišu "Večernje novosti" od ponedjeljka. (HINA)

29.09.2008. 13:26:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh