« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
POKLADE

Veliko finale Riječkog karnevala

Najdraži Karneval proslavljen velikom maškaranom povorkom

Karnevalska povorka na Korzu
Karnevalska povorka na Korzu (RI karneval)
Više o

riječki karneval

,

poklade

,

karnevalska povorka

,

pust

Jedan od najneizvjesnijih Riječkih karnevala do sada, obilježen odgađanjima programa, završio je kako je i red - spektakularno. Nakupljena energija eksplodirala je ove nedjelje na riječkom Korzu u bezbroj boja, likova, šaljivih komentara aktualnih događanja, maštovitih kreacija, a sve u režiji 97 karnevalskih grupa s oko 8.500 sudionika koji kroz cijelu godinu planiraju, šivaju kostime i grade alegorijska kola kojih je ove godine bilo čak 73.

Oko 70.000 gledatelja rasporedilo se po cijeloj trasi već tradicionalno ne mareći previše za dosadnu kišicu koja je počela padati na polovici povorke i koja nikome nije uspjela pokvariti dobro raspoloženje.

Uz domaće grupe iz Primorsko-goranske županije, povorku su pohodili i maškarane grupe iz Istarske županije (Labin i Pula), kontinentalne Hrvatske (Vrbovec i Zagreb), Dalmacije (Kaštel Kambelovac) te 9 grupa iz inozemstva - Italije (Este, San Lazzaro/Faenza, Verona, Mirandola), Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

Kao i uvijek, u grupi studentske organizacije AIESEC vladalo je najveće nacionalno šarenilo sa svojim članovima iz cijeloga svijeta.

Duž trase mnogobrojne gledatelje je zabavljalo i 14 voditelja na 7 pozornica, a po završetku povorke na centralnoj se odigrala tradicionalna ceremonija vraćanja ključa grada iz ruka maškara Gradonačelniku Rijeke, uz obećanje da će im i sljedeće godine „posuditi" grad u karnevalskom periodu.

Pust je ponovno glavom platio za sve loše u protekloj godini u morskoj verziji ovog starog običaja - u akvatoriju Riječke luke paljenjem Pusta i službeno je privedeno kraju ovo najluđe razdoblje godine.

A da nije posve završilo, dokazalo je mnoštvo koje se rasulo po raznim karnevalskim zabavama u gradu - na Korzu uz grupe L'Amour i Fortunal, u šatoru Zagrebačke pivovare na Delti uz grupe Tremolo i Eureka, na Gatu Karoline Riječke uz grupu Aurora, na velikoj zabavi u sklopu Maškaranog maratona Radio Rijeke na brodu Nina2 te po brojnim ugostiteljskim objektima. Sljedeći, 30. po redu Riječki karneval već se polako rađa u novim idejama karnevalista...

19.02.2012. 21:14:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh